Farväl flugor och knott: mormödrarnas hemligheter för ett insektsfritt hem

av Hilda Maria Morgan

30 Maj 2024

flugor i huset
Advertisement

Så fort det kommer lite värme dyker vissa insekter upp i våra hem, som flugor och bananflugor. Vi ser dem främst i köket, men det är inte ovanligt att de surrar i andra rum i huset också. De är irriterande och dessutom ohygieniska och man måste anstränga sig för att få dem att försvinna, och även arbeta för att de inte ska komma tillbaka till huset. I detta kan vi ta hjälp av husmödrarnas knep som alltid är värdefulla.

Advertisement

Knep mot flugor och bananflugor hemma

Närbild av en fluga som sitter på en fönsterram

42huh42/Reddit

Det finns olika hemmetoder som vi kan använda för att eliminera flugor och bananflugor från våra hem.

  • En bomullstuss, indränkt i några droppar eterisk olja (citronella, lavendel och pelargon fungerar som naturliga repellerande medel), kan placeras på de platser där dessa insekter rör sig som mest, såsom fönster, runt fruktskålar eller liknande.
  • Fällan med diskmedel och äppelcidervinäger i lika delar. Häll det i en skål eller burk och häll sedan i en tesked socker. Kombinationen av äppelcidervinäger och socker lockar flugorna, som sedan fångas och dödas av diskmedlet.

    Det kan också fungera med bara två matskedar vinäger och några droppar diskmedel, så länge det blandas väl.

Advertisement

Hur man förhindrar att flugor och bananflugor fyller huset

sammanhopning av flugor inomhus på ett fönsterbräde

ransientv/Reddit

Att bara förlita sig på fällor och repellerande medel löser inte problemet vid grunden. Och även om det finns klimat- och miljöförhållanden som alltid kommer att få flugor att dyka upp runt huset, är det också sant att det som lockar dem till våra hem är en rad beteenden och vanor som måste korrigeras, speciellt när det är väldigt varmt.

  • Lämna inte mat framme: färsk frukt först och främst, men även eventuella rester från en måltid, samt slattar i glas (speciellt om det är kolsyrade och sockerhaltiga drycker), lockar dessa djur enormt.
  • Kolla allt som blivit dåligt: ​​i värmen ruttnar frukt och annan mat som råkar lämnas utanför kylen snabbt, och drar sedan till sig flugor och bananflugor.
  • Städa: ju varmare det är, desto mer måste vi fräscha upp hemma, ta bort smulor, damm, diverse smuts och sanera ytorna. Då blir vårt hem mycket mindre attraktivt för irriterande insekter, och även för gnagare! Det är också mycket viktigt att tömma och rengöra sopkärl ofta.
  • Om det verkar nödvändigt att använda kemiska och specifika produkter för insektsangrepp, lita inte bara på fällor. Även om föremål som flugpapper, UV-lampor eller elektroniska flugfällor är effektiva, hanterar de bara vuxna flugor och lämnar larver och ägg intakta. Flugor och bananflugor lägger sina ägg på sopor, ruttnande mat och husdjursavföring. Därför måste också insekticider eller metoder som eliminerar larver och ägg användas, och angreppet upphör.

Är du redo att få bort flugorna och bananflugorna från ditt hem?

Advertisement