Ättika istället för sköljmedel: hur använder du det för att göra en perfekt tvätt?

av Hilda Maria Morgan

29 Maj 2024

Advertisement

Det är ingen hemlighet alls att ättika är ett bra DIY-alternativ till vanliga sköljmedel till tvätten. Men varför är det så effektivt? Men kan vi verkligen lägga till det i tvättmedlet för varje laddning vi lägger i tvättmaskinen? Vit vinäger och ättika är ofta användbart men i vissa fall är det inte nödvändigt och ibland rekommenderas dess användning inte alls. Läs vidare för att få reda på mer.

Advertisement

Hur man använder ättika i tvätten istället för sköljmedel, och dess fördelar

en hand sprayar ättika på ett sportplagg

Creativo

Anledningen till att det är tillrådligt att använda vinäger, åtminstone då och då, istället för sköljmedel är främst för att det kan lösa upp avlagringar av tvättmedel (och sköljmedel) som ofta ligger inbäddat mellan tygernas fibrer, vilket gör dem styvare och minskar mjukheten hos själva plagget. Ju mer dessa rester försvinner från tygerna, desto mjukare blir de.

Dessutom är ättika mer allergivänligt än många vanliga sköljmedel: jämfört med sköljmedel innehåller ättika inga färgämnen som kan vara skadliga för vår hud. Det är också avgjort mer miljövänligt än sköljmedel, som vanligtvis görs med petroleumderivat och orsakar allvarliga skador på ekosystemet varje gång de sprids i vattnet, dvs med varje tvätt.

Dessutom är det också en billig lösning, så det är värt att prova. Men hur? Det finns åtminstone ett par sätt att använda det på:

  • Innan tvätt är ättika den bästa metoden om vi vill se till att eliminera dålig lukt från kläder. Spraya bara vinäger på de kritiska områdena (armhålorna, ryggen, kragen på kläderna) och vänta cirka tio minuter innan du går vidare till normal tvätt.
  • Under tvätt. Häll ett halvt glas ättika (eller ett helt glas för stora mängder tvätt) i sköljmedelsfacket. Det finns de som föredrar att hälla det direkt i tvättmaskinen. Och sedan sätter du igång en vanlig tvätt!

Advertisement

Användbara tips för att använda ättika i tvätt: hur man parfymerar den och i vilka falla man bör ättika

en tvättkorg med en flaska ättika

Creativo

Om du ​​är orolig för det faktum att ättika luktar lite obehaglig och att dina kläder genom att du tar bort sköljmedlet från tvätten inte kommer lukta någonting alls, var inte rädd: det går faktiskt att lägga till några droppar av någon eterisk olja (3 -5 droppar kan vara tillräckligt) till ättikan som du häller i tvättmaskinen. Annars kan man ha en hemmagjord spray redo med destillerat vatten, ett par skedar ren luktfri alkohol och 15-20 droppar eterisk olja efter behag och spraya det på kläderna så fort de kommer ut ur tvättmaskinen, innan de hängs upp eller de läggs i torktumlaren.

Det är viktigt att känna till några varningar gällande användning av ättika som ersättning för sköljmedel.

  • Vi kan inte använda det hela tiden: konstant användning kan skada vissa inre komponenter i tvättmaskinen, särskilt gummidelarna.
  • Vi bör alltid undvika ättika när vi tvättar kläder med elastiska eller tekniska tyger, till exempel sportkläder. Stretch-tyger kan förlora sin elasticitet om den förstörs av syran som finns i ättikan.

Alltså kan man minska användningen av sköljmedel så mycket som möjligt, genom att välja formuleringar som verkligen är ekologiskt hållbara och nedbrytbara i miljön utan att skada den, och ingripa med en tvätt med ättika då och då, eller använda sig av förbehandlingen av plagget enligt ovan.

Advertisement