Ett kraftfullt naturligt insektsmedel: med några få kronor kan du förbereda det hemma när det behövs

av Hilda Maria Morgan

18 Augusti 2023

Ett kraftfullt naturligt insektsmedel: med några få kronor kan du förbereda det hemma när det behövs
Advertisement

Det är irriterande att ha myggor inomhus, hur rena och ofarliga de än är, och ännu värre är det med småflugor och flugor som inte är rena: när insekter cirkulerar i huset måste du agera för att hålla dem borta. Utöver fällor är det därför smart att beväpna sig med repellerande medel som verkar förebyggande, för att göra de utrymmen som är mest utsatta för invasion oönskade för insekterna.

En metod för att göra detta är ganska billig, helt naturlig och kan enkelt förberedas hemma när det behövs. Den har också fördelen att den har en mild och behaglig doft för oss människor, så det är helt klart värt ett försök.

Advertisement
Creativo

Creativo

Huvudingrediensen, men inte den enda, är kryddnejlika: denna krydda med en intensiv arom uppskattas inte av ett stort antal insekter, så pass att den ofta används även i form av eterisk olja i repellenter, hemgjorda och fabriksgjorda. Eftersom den är användbar för att smaksätta mat och dryck är det inte dumt att ha en burk med den redo att användas i skafferiet. Dessutom, på grund av intensiteten av dess lukt, behöver du aldrig för många kryddnejlikor åt gången, vilket betyder att när du väl har köpt ett paket kommer det att hålla riktigt länge.

Förutom kryddnejlika behöver vi alltså grovt salt och, om så önskas, andra extra ingredienser eftre behag: vissa rekommenderar lite sköljmedel, annars eteriska oljor (citron eller citrongräs är favoriterna). Dessutom kommer det att behövas en droppe, eller snarare en tesked, 70 % alkohol.

Hur förbereder du repellenten? Det är verkligen enkelt: häll upp salt till 3/4 av kapaciteten i en liten skål, gärna keramik eller glas. Tillsätt alkoholen och blanda. Strö därför över en tesked kryddnejlika (men om skålen är större, öka mängden). Grunden är detta, och redan bara det kan räcka.

Men om du vill känna en behaglig lukt, använd då ett mått med sköljmedel som du blandar med saltet och alkoholen. Alternativt kan du droppa i 5-10 droppar eterisk olja i slutet av beredningen.

Du behöver bara placera skålen vid insekternas ingångspunkter till huset, såsom fönsterbrädor; eller på de platser där insekterna vanligtvis uppehåller sig, såsom vissa hyllor eller hörn av huset (men var noga med att inte ställa dem inom räckhåll för barn eller husdjur), och din repellent kommer att parfymera huset samtidigt som den håller dessa önskade gäster borta på ett naturligt sätt.

Advertisement