En kväll på balkongen eller i trädgården? Gör som cateringfirmorna för att köra bort myggor och getingar

av Hilda Maria Morgan

04 Augusti 2023

En kväll på balkongen eller i trädgården? Gör som cateringfirmorna för att köra bort myggor och getingar
Advertisement

En kväll i sällskap utomhus, i trädgården, på balkongen eller på terrassen: vänner, god mat, utmärkt stämning... Men så kommer myggorna, eller surrande flugor och getingar, och förstör stämningen lite grann. Med sommaren är det en risk som vi alla måste hantera, och därför måste vi förbereda oss för att undvika att förstöra efterlängtade och trevliga stunder som dessa. Det vet även cateringproffs och de tvekar inte att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa det bästa resultatet.

Således kan effektiva medel användas, och praktiskt taget utan kostnad, som kan implementeras i alla liknande situationer: till exempel kan kaffesump hjälpa oss.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om du är hemma har du med största sannolikhet kaffesump som avses för papperskorgen. Och dessutom har vi för det mesta på någon hylla eller i någon låda en rulle aluminiumfolie redo. De är nyckelmaterialen vi behöver för att skapa ett naturligt avvisande medel, som dock inte har den obehagliga lukten som vissa medel som köps i butik kan ha ibland.

Tekniken är väldigt enkel: om de inte redan är torkade, låt kaffesumpen torka inför festen eller middagen. Sprid helt enkelt ut dem på en plåt eller plan yta och ställ dem i solen eller på en torr plats en stund. När de är helt torra tar du aluminiumfolien och skär ut några fyrkantiga eller rektangulära utskärningar som du formar till koppar, utan att oroa dig för mycket om formen. De måste bara helt enkelt kunna hålla två eller tre skedar kaffesump.

Nu behöver du en tändvätska, eller alkohol, som ska hällas i minsta möjliga mängd på kaffesumparna. Överdriv inte och begränsa dig till bara några droppar. Tänd med en tändsticka eller långskaftad tändare för att undvika att bränna dig: du måste bete dig som du gör med rökelse eller myggljus och alltså släcka lågan genom att blåsa på den, så att den sedan fortsätter att glöda långsamt och bara producerar rök.

Det kommer att vara just rökens om inte uppskattas av insekterna men som inte upplevs som särskilt irriterande för oss som kommer att fungera avvisande för insekterna. Istället för aluminiumfolie kan även en keramisk tallrik eller skål användas, samt en plåtburk eller till och med en liten aluminiumkastrull. Det viktiga, vill vi påminna om, är att kaffesumparna brinner långsamt och utan låga!

Advertisement