Ekologisk fälla till getingar: den är baserad på naturliga ingredienser och lockar inte till sig pollinerande insekter

av Hilda Maria Morgan

29 Juli 2023

Ekologisk fälla till getingar: den är baserad på naturliga ingredienser och lockar inte till sig pollinerande insekter
Advertisement

Varje sommar attackerar de igen och de är skadliga för oss människor såväl som för våra husdjur och till och med för de mycket dyrbara bina, som de ofta förväxlas med: vi pratar om getingar, insekter som det alltid är tillrådligt att vara extra uppmärksamma på. Även om vi lär oss att skilja dem från bin, är det fortfarande olämpligt att agera ensam på alla bon som vi kan hitta i huset eller i trädgården (det är alltid är bäst att ringa efter någon expert), men det betyder inte att vi måste riskera att bli stuckna eller behöva jaga bort dem när vi är utomhus. För att inte tala om hur irriterande det är att hitta dem hemma.

Det finns många effektiva fällor som vi kan skapa med ingredienser som lätt är tillgängliga i våra hem, men ofta är dessa botemedel också dödliga för de dyrbara pollinerande insekterna som vårt ekosystems överlevnad beror på. Hur kan man då göra? Tja, det finns en mer selektiv fälla, som vi enkelt kan skapa hemma.

HumanSuitedPanda/Reddit

HumanSuitedPanda/Reddit

För att göra det behöver du:

  • en tjock plastflaska tex en läskflaska
  • en plastbehållare som de för blekmedel eller andra rengöringsmedel
  • vatten
  • fruktrester
  • öl (en halv flaska)
  • diskmedel
  • tejp
  • mattkniv och sax

Produkten som är rik på proteiner och sockerarter uppskattas av de giriga getingarna som lämnar boet på jakt efter mat, medan bin och andra pollinerande insekter är likgiltiga inför den och föredrar pollen från blommor.

För att sätta upp fällan, skär av toppen av flaskan (genom att skära av några centimeter under flaskhalsen), sätt in den delen upp och ned inuti botten av flaskan och tejpa ihop de skurna ändarna. Om du istället använder en plastförpackning som de till tvättmedel kan du göra trekantiga hål på sidorna av förpackningen, på övre delen av den.

Fyll sedan botten på de två erhållna behållarna (med flaskan, om den har en smal öppning, kan det vara smart att göra det innan du stänger igen med tejpen) med fruktrester (skal, kärnor eller till och med lite äppelbitar, päronbitar, etc.), häll i den halva flaskan öl och tillräckligt med vatten för att ha tillräckligt med vätska som getingarna ska kunna drunkna i. Tillsätt slutligen några droppar diskmedel, vilket gör vätskan trögflytande och förhindrar att getingarna kan flyga iväg.

Med ett par eller flera av dessa utomhusfällor, som bör ställas långt från platser där vi serverar eller lagar mat (som grillen), kommer getingarna att hållas borta och kommer inte längre att vara ett problem under luncher och middagar i trädgården eller på balkongen.

Kom ihåg att det alltid är bäst att märka dessa fällor så att alla vet vad de är.

Se videon nedan för att följa stegen i detalj:

Advertisement
Advertisement