En sked ris för att hålla myror borta från hemmet: ta reda på hur det är möjligt

av Hilda Maria Morgan

04 September 2023

En sked ris för att hålla myror borta från hemmet: ta reda på hur det är möjligt
Advertisement

Ris är basfödan för massor av människor runt om i världen, men visste du att det också kan vara användbart mot myror? Ris är förmodligen det mest utbredda spannmålet på jorden och har en rad egenskaper som gör det nödvändigt i kosten för hela populationer: det är billigt, det kan konsumeras på tusen olika sätt, ett oändligt antal produkter kan skapas från det och det är mättande. Har du någonsin märkt hur till och med en liten portion ris fyller din mage utan att du känner dig sugen på att äta något mer?

Just på grund av några av dess egenskaper är ris också användbart mot myror och blir en av de husmorsmetoder som kan utnyttjas om en invasion av dessa insekter skulle uppstå.

Advertisement

Myror i huset: naturliga repellenter

Myror i huset: naturliga repellenter

deCantilupe/Reddit

Vi kan ha ingredienser eller föremål hemma som är användbara för att hålla myror borta från våra hem. Ett husmorsmedel är till exempel krita: det verkar som om myror inte gillar att gå på spår av krita. Anledningen ligger i det faktum att detta ämne lyckas avbryta feromonspåret som hjälper dem att följa sina specifika vägar.

Vissa studier har också visat att kanel fungerar som ett repellerande medel, eller till och med som en insekticid, detta tack vare av den kemiska föreningen kanelmaldehyd som kanel innehåller. Man bör därför placera lite mald kanel runt myrornas ingångspunkter, så att lukten av kryddan håller insekterna borta.

Dessutom tycker inte myror alls om doften av peppar: ta en tesked mald peppar (vilken typ som helst) och häll den i en sprayflaska med vatten (eller också med vatten och vinäger i lika delar) och spraya där du ser myror och särskilt där de tar sig in i hemmet.

De är avskräckande medel, användbara att prova innan du går vidare till mer aggressiva metoder: trots allt är myror inte skadliga för oss och vi behöver bara hålla dem borta från hemmet!

Advertisement

Myror i huset: ristricket

Myror i huset: ristricket

Creativo

Ett annat billigt botemedel som enkelt kan tillredas hemma vid behov är det som baseras på okokt ris. Typen av ris spelar ingen roll: i själva verket är alla sorter rika på stärkelse och de är hygroskopiska, så de fungerar på samma sätt mot dessa insekter.

Det handlar i själva verket om en mindre ofarlig lösning än man kan tro: för myror är ett riskorn ett värdefullt byte med tanke på att det är en kolhydrat med sockerarter som lockar dem, men i det ögonblick då det äter riskornet, om de dessutom konsumerar det tillsammans med vatten, så "sväller" det upp inuti dem, vilket också orsakar deras död.

Så om andra mer skonsamma medel inte har fungerat, prova att lägga okokt ris (även om kokt ris också verkar fungera) i högt myr-trafikerade områden eller vid deras åtkomstpunkter till huset och efter ett tag bör myrorna försvinna.

Har du någonsin provat detta botemedel?

Advertisement