Lär dig 4 smarta tekniker för att städa ditt hus effektivt

av Hilda Maria Morgan

20 Maj 2024

Advertisement

I de flesta fall är städning en otacksam uppgift, en uppgift som vi måste göra för att hålla huset rent och snyggt, men som vi verkligen skulle vilja delegera till någon annan. Eller åtminstone, inte lägga för mycket tid på det. Så för att omvandla de vanliga sysslorna till något roligare och mer effektivt kan vi ta till några intelligenta rengöringstekniker.

Det handlar om knep som gör att vi kan få ut det mesta av vår tid och energi, för att få oklanderliga resultat med minimal ansträngning. Vi föreslår några nedan.

Advertisement

1. En bomullsdiskett för att parfymera allt

Bomullsrondeller som används som luftfräschare på olika ställen i huset

Creativo/YouTube

Luftfräschare är utmärkta hjälpmedel för ett välkomnande och trevligt hem, för oss och för våra gäster. Men de finns också som enheter som kan återköpas, eller laddas ofta, utan att behöva använda produkterna från just ett visst märke.

Men tänk om du skulle vilja ändra på något? Då kanske du föredrar att använda en enkel DIY-teknik som endast kräver bomullsrondeller och eteriska oljor. Istället för bomullsrondeller kan du också använda filtrester eller något annat tjockt tyg.

Hur gör man? Ta en ren handduk, placera en bomullsdiskett på den för varje rum av huset som du vill parfymera och häll några droppar av en valfri eterisk olja på bomullen. På så vis fungerar även handduken som luftfräschare i badrummet sedan om lite av oljan skulle gå igenom!

Vad gäller bomullsrondellerna – placera dem i hörnen på hyllor runt om i huset, inuti kuddar, bland torkade eller låtsasblommor och så vidare!

Advertisement

2. Extra dos mjukhet i tvätten

svampar indränkta i sköljmedel i en burk som sedan används i tvättmaskinen

Creativo/YouTube

Vill du ha en extra dos doft och mjukhet på din tvätt kan du förbereda ett bra – och återanvändbart – alternativ på egen hand! - till sköljmedelsark.

Du behöver bara lägga massor av svampar (icke-slipande) i en glasburk, fylla den till hälften eller lite mindre med vatten med en liten mängd sköljmedel, stänga och skaka. Låt svamparna suga upp den doftande vätskan, sedan när du behöver dem, ta en, krama ur den ordentligt och lägg den i tvättmaskinen tillsammans med kläderna.

Det kommer att ge en extra dos mjukhet utan att överdriva, det kommer att hjälpa till att sätta doft på kläderna och kommer också att fungera som en anordning för att fånga upp eventuellt hår som var kvar på kläderna!

3. Portionsdoser diskmedel för att spara pengar

Creativo/YouTube

Skapa dina egna portionsdoser av diskmedel för att spara på varje förpackning! Allt du behöver är en isbitsbricka, som du fyller med diskmedel. Om du vill kan du även lägga färskt citronskal skuret i bitar i varje fack. Frys sedan in allt tills det stelnar väl.

Vid det här laget får du fasta portionsdoser, och hur använder du dem? Gör bara ett snitt inuti disksvampen, för att skapa utrymme för att stoppa in varje diskmedelskub, så kommer du alltid att ha svamparna fulla av diskmedel utan att behöva använda överskott!

4. För att skydda små objekt i diskmaskinen

Creativo/YouTube

Det finns vissa små eller ömtåliga föremål som vi kan diska i diskmaskinen, som dock riskerar att hamna vem som vet var inne i apparaten medan den är igång, och riskerar att bli förstörda eller skada diskmaskinen. Och eftersom vi i diskmaskinen även kan tvätta barnleksaker och många andra föremål som inte alltid lätt kan placeras i apparatens fack, så är det verkligen nödvändigt att använda tvättpåslösningen. Sådana som används för underkläder eller skor, så att det går att diska utan att tappa bitar eller utsätta varje föremål för överdriven stress.

Du hittar dessa och många andra användbara knep i vår video.

Advertisement