Trick mot dålig lukt från toaletten: en flaska i tanken kanske inte är en så bra idé trots allt

av Hilda Maria Morgan

11 Maj 2024

Advertisement

Det är inte konstigt att toaletten avger dålig lukt, men om den aldrig försvinner så måste man göra något åt det. Bland de botemedel som du kan stöta på online finns ett som är ganska populärt och faktiskt effektivt, som dock kan ha en rad mindre idealiska konsekvenser. Tricket går ut på att använda en flaska inuti toalettanken, fylld med en deodoriserande lösning som släpps ut varje gång du spolar. Låt oss se vad det är och varför det inte är tillrådligt.

Advertisement

Flasktricket i toalettanken mot dålig lukt

En plastflaska som hålls i en hand nära en toalettank

Creativo

Det finns många medel mot dålig lukt som går ut på att systematiskt använda aggressiva produkter som vinäger eller blekmedel i vattnet som samlas i toalettanken, så att de doseras tillsammans med vattnet varje gång du spolar toaletten.

För att säkerställa att du inte behöver göra den här operationen alltför ofta, föreslås mycket ofta en metod som kan anpassas efter önskemål och innebär användning av en plastflaska. Vi rekommenderar särskilt att du använder en liten, med en kapacitet på 500 ml eller mindre.

Plastflaskan ska fyllas med en blandning av vatten och andra valfria produkter, upp till cirka 3/4 av kapaciteten. Sedan stänger du flaskan, vänder den upp och ner och gör små hål runt flaskans botten och även två eller tre på locket som stänger den. Vid det här laget sänks flaskan upp och ner i tankens vatten, och den kommer att släppa ut en liten mängd av innehållet varje gång toaletten spolas.

Förutom blandningar med vinäger eller andra ingredienser som ofta används vid rengöring av toaletter, rekommenderas det även att lägga till vatten och sköljmedel i flaskan för att öka den goda doften i toaletten.

Det är sant att man genom att göra detta känner doften, eller åtminstone agerar mot dålig lukt, så varför avråds detta av proffsen?

  • Allt utrymme som upptas av flaskan motsvarar samma mängd vatten som inte längre finns tillgängligt i tanken. Faktum är att toaletten blir svagare, eftersom den kan släppa ut mindre vatten vid spolning.
  • När det gäller sköljmedel är det en typ av ämne som är mycket skadlig för miljön och som redan bör reduceras till ett minimum i tvätt, än mindre att använda en extra dos konstant i badrummet.
  • När det gäller blekmedel, avfettningsmedel, vinäger och andra aggressiva produkter: de är gjorda för användning i toalettstolen, inte för att passera genom rör och skarvar i resten av VVS-systemet, vilket därför kan förstöra i det långa loppet och leda till skador, brådskande reparationer eller dyra ersättande komponenter.

Advertisement

Hur man bekämpar dålig lukt i toaletten

Creativo

Om vi ​​verkligen skulle vilja lägga till några produkter till toalettankens vatten, men bara då och då, tillverkar vissa tvättmedelsföretag produkter som är lämpliga för denna specifika användning. Undvik allt som är utformat för att rengöra toalettstolens insida.

Du kan dock rengöra tanken ibland. Och i så fall, efter att ha tömt den, går det också bra att använda vit vinäger och sedan gnugga väggarna kraftigt. Sedan fyller du allt med vatten och spolar toaletten ett par gånger tills allt försvinner.

Åtgärden mot dålig toalettlukt innebär faktiskt nästan alltid att noggrant rengöra alla andra delar av själva toaletten: skålen (särskilt under kanten), avloppet, men även ytterväggarna och utrymmena runt toalettsitsens gångjärn. Och för dem kan vi också hjälpa oss med doftande produkter som vi föredrar, så länge de är lämpliga för rengöring av dessa ytor.

Advertisement