Kaffefläckar på mattor: eliminera dem med enkla husmorstips

av Titti Carlberg

11 April 2024

Kaffefläckar på mattor: eliminera dem med enkla husmorstips
Advertisement

Vi sitter bekvämt i soffan eller halvligger i sängen, en av de där mornarna då det är svårt att stiga upp, och smuttar på en kaffe, då är olyckan framme: kaffet rinner ner mot golvet och färgar mattan. Det är då det gäller att agera snabbt för att minska risken för en större utbredd fläck som blir svår att få bort, men vilka är metoderna som verkligen eliminerar dessa fläckar?

Advertisement

Hur man eliminerar en kaffefläck på mattan

Hur man eliminerar en kaffefläck på mattan

Işıl/Pexels

Som nämnts är den första regeln att agera snabbt: ju snabbare du duttar med hushållspapper eller en mikrofiberduk, desto större chans är det att du får bort det mesta av vätskan innan den tränger in i tygets fibrer. Kom dock ihåg att det är viktigt att inte gnugga, utan bara dutta snabbt och lätt för att absorbera kaffet och inte sprida det vidare.

Därefter måste du använda ett lämpligt fläckborttagningsmedel för mattor. Använd det enligt tillverkarens anvisningar. För att förbereda ett eget kan du gå tillväga så här:

  1. Blanda 1 matsked diskmedel med 1 matsked vitvinsvinäger i en halv liter ljummet vatten.
  2. Spraya det på en mjuk, ren trasa.
  3. Dutta lätt med trasan på fläcken, från kanterna mot fläckens mitt.
  4. Ta en ny torr trasa som du baddar området med tills alla rester är borta.
  5. Skölj med kallt vatten, alltid genom att dutta.

Advertisement

Och vad ska man göra med gamla kaffefläckar?

Och vad ska man göra med gamla kaffefläckar?

Samip19/Reddit

Om kaffefläcken har haft gott om tid på sig att torka och tatuera tyget, frukta inte: det finns en sak att göra.

Häll först en liten mängd varmt vatten på fläcken: det hjälper att lösa upp det intorkade kaffet. Låt det verka en stund, utan att gnugga, innan du provar den nyss angivna metoden, som om det skulle vara en färsk fläck.

Om du ser att det fortfarande finns rester, kan du prova att ta ett extrasteg med natriumbikarbonat: när området fortfarande är lite blött efter det första rengöringsförsöket, strö 1 matsked eller 2 med bikarbonat på fläcken och dutta sedan med lite tryck, försök att få in pulvret mellan tygfibrerna. Lämna det en stund att verka och dammsug sedan när allt har torkat.

Två användbara metoder för att eliminera fläckar på mattan

Om du har ett ångstrykjärn kan det bli en utmärkt allierad för att eliminera olika sorters fläckar, inklusive kaffefläckar på mattan. Faktum är att om de är färska ökar chanserna för borttagning om strykjärnet snabbt förs över fläcken, innan du applicerar rengöringsmedel enligt ovan. Och samma sak om du använder det så mycket som möjligt på den intorkade kaffefläcken.

Om du ofta måste eliminera olika sorters fläckar från tyger - och vi menar inte bara mattor, utan även soffan, fåtöljen, madrasser och bilsäten (om man till exempel har husdjur) är det värt att överväga att köpa en speciell hushållsapparat. Det handlar om en mattrengörare, den liknar en blandning mellan dammsugare, tvättmaskin och torktumlare, i vilken man använder ett specifikt mattrengöringsmedel.

Advertisement