Eliminera mögel från din vittvätt med dessa 3 enkla metoder

av Titti Carlberg

15 Juni 2024

Advertisement

Mögel på tyger är inte bara fult, utan kan också orsaka obehagliga lukter och skada dina kläder oåterkalleligt. Lyckligtvis finns det effektiva och enkla metoder som gör att du kan bli av med mögelfläckar på ditt linne, vilket säkerställer att dina tyger förblir rena, fräscha och, framför allt, få dem att hålla längre.

1 - Använd perkarbonat

@abovethe5percent / Reddit

Perkarbonat är en första effektiv allierad för att eliminera mögelfläckar från tyger, tack vare dess anmärkningsvärda blekningsförmåga.

Denna förening, som delar vissa egenskaper med natriumbikarbonat, visar sig också vara ett mer fördelaktigt alternativ jämfört med andra tillsatser, tack vare dess låga skadlighet både för miljön och den som använder det.

För att eliminera mögelfläckar med denna produkt, lös upp två matskedar perkarbonat i en balja med cirka 5 liter varmt vatten, med en temperatur på minst 40°C. Efter att ha blandat allt väl ska du låta plagget ligga i blöt i det under en hel natt..

Fortsätt sedan med en maskintvätt på minst 60°C. Denna metod bör säkerställa fullständig borttagning av mögelfläckar och därmed lämna tyget rent och fräscht.

Advertisement

2 - Salt och vegetabilisk tvål för färgade plagg

Om problemet med mögel rör färgade klädesplagg är användning av perkarbonat kanske inte det bästa valet på grund av dess höga blekningsförmåga, vilket riskerar att oåterkalleligt förändra färgerna.

För att eliminera fläckar på dessa plagg utan att kompromissa med inslag av ljusare färger, kan du istället använda kombinationen av salt och vegetabilisk tvål.

Detta alternativ representerar en effektiv lösning för vård av färgade plagg som kan erbjuda dig en minimalt invasiv behandling, men samtidigt effektiv mot mögel utan att riskera att förstöra de ömtåliga pigmenten i dina favoritkläder.

3 - Blekmedel och citronsaft för bomullstyger

Reddit

Bomull är oundvikligen ett väldigt ömtåligt tyg som kräver särskild omsorg för att inte förstöras. För att behandla mögelfläckar på vitt bomullstyg kan man börja med att applicera en lösning av vatten och blekmedel direkt på det drabbade området.

Ett giltigt mindre aggressivt alternativ till blekmedel är en naturlig lösning som består av salt och citronsaft.

Blanda två matskedar salt med en matsked citronsaft, bre ut det direkt på fläcken och gnid lätt i cirka 15 minuter.

Efter att ha behandlat tyget med denna blandning, skölj det noggrant och låt det torka utomhus, helst i solen för bästa resultat.

Att eliminera fläckar av mögel från tyger behöver inte vara en oöverstiglig utmaning. Med dessa tre effektiva och enkla metoder kan du återställa fräschet och vitalitet i dina favoritplagg och bevara dem över tid.

 

Advertisement