Stearinfläckar på duken: alla knep för att undvika olyckor med stearinljus

av Titti Carlberg

14 April 2024

Stearinfläckar på duken: alla knep för att undvika olyckor med stearinljus
Advertisement

Det kan hända vem som helst, under en middag eller något annat viktigt tillfälle då vi har dekorerat bordet med stearinljus, vilket du råkar välta omkull och det lämnar en fläck av smält stearin på duken. Och alla som sysslar med rengöring vet hur svåra dessa fläckar är att få bort. Så hur ska man gå tillväga? Agera direkt eller vänta tills stearinet har svalnat? Och går det att få bort alla rester som om olyckan aldrig hade hänt?

Advertisement

Stearin på duken: Agera direkt eller vänta?

Stearin på duken: Agera direkt eller vänta?

Eugenia Remark/Pexels

Den första reaktionen när du ser att det har hamnat stearin på duken är att ta bort det på en gång, kanske med hjälp av något redskap eller dutta på fläcken med vatten medan den är varm.

Det är dock fel tillvägagångssätt: du måste vänta. Om du börjar gnugga för att samla in stearinet eller badda på det, oavsett hur noggrant du än gör det, slutar det med att du bara sprider ut fläcken, eller snarare ökar ytan på tyget som därför får större möjlighet att tränga in mellan fibrerna.

Men om du istället låter stearinet stelna har du större chans att få bort det på ett korrekt sätt: även om det är flytande kan det inte expandera med samma hastighet som vatten eller vin, så fläcken vidgar sig inte mycket, och den del som ska tas bort från fibrerna blir mindre om du låter den vara till en början.

Advertisement

Hur man får bort stearin från duken

Hur man får bort stearin från duken

Creativo

Vi har redan nämnt att det är viktigt att vänta: så vänta därför tills det har torkat helt och härdat. Vid det laget:

  1. Ta en isbit och lägg den på stearinfläcken. En iskub eller även en fryst livsmedelsförpackning fungerar jättebra.
  2. Efter några minuter, när isen har gjort stearinet ännu hårdare kan du försöka lyfta bort det med en kniv eller en sked, bärja med att försiktigt lossa det vid en kant. Ännu bättre om du lyckas lyfta hela fläcken på samma gång.
  3. Ta sedan 2 rena vita (utan mönster) hushållspappersark, lägg det ena under duken och det andra ovanpå, i korrispondensa med fläcken.
  4. Värm upp strykjärnet och använd det på låg temperatur och utan ånga, för det över fläcken, utan att dröja för länge på en punkt (för att inte riskera att bränna pappret och förstöra duken).

På detta sätt smälter den resterande delen av stearinet (som inte är så mycket), vilket har trängt in i tygets fibrer och fångas omedelbart av det absorberande pappret, i båda riktningarna.

Om du märker att det fortfarande finns kvar lite rester, fortsätt med en förtvätt och därefter med en huvudtvätt.

Tvättfasen

Tvättfasen

Tima Miroshnichenko/Pexels

Innan du lägger duken i tvättmaskinen måste du förbehandla fläcken med ett fläckborttagningsmedel som även fungerar på fet smuts. Du måste applicera det direkt på den drabbade punkten och vänta i cirka 5 minuter.

Tvätta den sedan i tvättmaskinen, utan att först skölja bort förbehndlingsmedlet: tvätta den i dess vanliga temperatur, men du kan föredra den högsta temperaturen som är angiven på dukens tvättråd (läs etiketten). Därefter kommer duken inte längre bära några spår av stearinljusolyckan!

Ett alternativt knep

Om du vill försöka få bort fläcken tidigare, när stearinet precis har börjat stelna, när det inte längre finns någon risk att den sprider sig mer, kan du lägga duken i frysen. Lämna den några timmar, och sedan kan du försöka bryta den nu mer än fasta stearinfläcken i 2 delar och ta bort den för hand. Om du inte får bort allt kan du dock alltid fortsätta enligt ovan!

Nu behöver du inte längre frukta stearinfläckar!

Advertisement