Få bort repor på trä: lär dig att få bort dem med naturliga metoder

av Hilda Maria Morgan

19 Maj 2024

Advertisement

Trött på att se ett nät av repor förstöra ytan på dina favoritträmöbler? Tja, det betyder inte att det finns ett behov av att ta till professionella stuck och ingrepp för att få de irriterande märkena att försvinna. Faktum är att det finns huskurer, även baserade på naturliga ingredienser, som kan hjälpa oss att radera de vanligaste reporna.

Advertisement

Vilka repor kan raderas med huskurer?

ShallowFreakingValue/Reddit

I grund och botten är de enklaste reporna som också går att radera med huskurer de vanligaste, dvs de ytliga, som härrör från den dagliga användningen av vissa ytor och inte orsakas av specifika olyckor.

Med ytliga menar vi alltså de som inte tränger in under träets skyddande eller färgade yta, det vill säga de som inte tar fram den ljusare färgen under. Vi kan uppfatta dem genom beröring, vi märker dem genom att titta mer noggrant eller om vi ser mot ljuset, men de är inte djupa "sår".

Andra gånger märker vi dock att repan faktiskt är ljusare än resten av träet, men den är också väldigt tunn och känns nästan inte med fingrarna: även i så fall kan huskurer hjälpa oss!

Men vid djupare, eller ibland även större, märken kan huskurer på sin höjd minimera det lite, men för att återställa ytan behöver man ingripa på annat sätt: med stuckatur i vissa fall, eller genom att slipa och sedan åter-behandla ytan med lämpliga impregneringsmedel och skyddande efterbehandlingsprodukter.

Advertisement

Huskurer för att radera repor på trä

Stoj26/Reddit

Bland ingredienserna vi har i köket kan några helt naturliga hjälpa oss att ta hand om träytor för att få bort repor.

  • Citron och olivolja. Ta en liten skål, blanda två matskedar citronsaft med två olivolja. Skaffa dig en trasa för att polera trä (som är mjuk och inte orsakar ludd), doppa den i blandningen och gnugga den med fingertoppen på reporna tills de inte längre märks.

    Varning: användningen av citron kan göra att träet missfärgas lite, eller förstöra eventuella lackade eller polerade lager. Så prova det först på en dold plats för att se om det skapar en oönskad effekt.

    Du kan också prova att bara använda olivolja för att ge näring åt träet, och detta kan minska tecken på ytrepor.

  • Kaffesump: lägg lite smulad kaffesump i en liten skål och tillsätt en tesked vatten och rör om lite för att fukta dem utan att bli för blöta. Ta sedan en tunn mikrofiberduk eller till och med en bomullstuss och doppa den i den fuktiga sumpen, för den sedan strax över repan (om du använder trasan, hjälp dig själv med fingertopparna för att få kaffesumpen dit du vill). Efter 20 minuter, använd den torra trasan för att torka bort eventuellt överskott.

    Det är ett botemedel att prova när reporna är ljusare än resten av ytan, för att kamouflera dem.

  • Pasteller. Om du har pastellkritor eller vaxkritor, välj en brun att färga och fylla det synliga märket.

När du inte gillar resultatet, då är det dags att vända dig till experthjälpmedel, slipa, använda fillers och produkter för att måla om ytan. Vanligtvis blir dock de vanligaste reporna praktiskt taget osynliga med dessa knep!

Advertisement