Ugn att rengöra: hur och hur ofta man gör det för att alltid ha den i utmärkt skick

av Hilda Maria Morgan

11 Maj 2024

Advertisement

Hur många saker kan inte tillagas i ugnen, från aptitretare till desserter. Ofta är det en hälsosammare eller godare matlagningsform än de flesta andra, och det är också därför det alltid finnes en ugn i ett kök. Det är dock synd att det vid varje användning skapas smuts, mer eller mindre synligt, på alla interna delar av denna apparat. Vi tvingas därför regelbundet rengöra den, och göra det lite mer på djupet då och då. Men hur ofta behöver rengöra ugnen? Och hur får du bästa resultat med liten ansträngning?

Advertisement

Hur man rengör ugnen steg för steg

En arm som sprejar en produkt i en köksugn

Creativo

Att rengöra ugnen snabbt, så fort vi ser smutsen, är enkelt: så fort det är kallt sprejar vi vår favoritprodukt på fläcken, låter den verka och tar bort just den fläcken eller avlagringen. Och om det handlar om gallren tar vi snabbt bort dem och tvättar dem i diskhon för hand, med enkelt diskmedel. Om vi ​​har märkt att smutsen är svår att få bort, kan man, när ugnen fortfarande är lite varm men avstängd, tillsätta en kopp vit vinäger eller citronsaft och stänga in ugnsluckan tills allt har svalnat: vätskan förångas av värmen och hjälper till att mjuka upp smutsen, fortsätt sedan enligt anvisningarna.

Det är alltid viktigt att lufta rummet väl med alla ugnsrengöringsprodukter, oavsett om de är kemiska eller naturliga.

Men när vi behöver rengöra från topp till tå kan vi använda två metoder: antingen en specifik produkt, som bör användas enligt tillverkarens instruktioner (vanligtvis sprayas den och sedan väntar man i 20-30 minuter innan man tar bort allt med fuktiga trasor, sköljer färdigt och torkar), eller så kan man använda hemgjorda ingredienser.

Faktum är att du behöver: vitvinsvinäger, vatten, natriumbikarbonat. Och så handskar, flera mjuka trasor, sprayflaska, magiskt suddgummi.

Första steget: ta bort gallren

Ta bort gallren som fungerar som matlagningshylla, men ta om möjligt även bort de galler som sitter på sidorna av ugnen. Blötlägg alla i varmt vatten med en droppe diskmedel och ett glas vit vinäger. Du kan göra det i diskhon.

Andra steget: bikarbonatpastan

Blanda bikarbonat och vatten (tillsätt det långsamt, i små doser i taget) i en liten skål, för att skapa en krämig konsistens som inte är alltför flytande, som du kan breda ut både på botten och på ugnens väggar.

Vänta 20-30 minuter tills pastan verkat. Under tiden kan du ta hand om att tvätta gallren för hand.

Tredje steget: vinägersprayen

Häll den vita vinägern i sprayflaskan. Det kan vara koncentrerad eller spädas ut med lite vatten. Spraya generöst över hela insidan, sedan på bikarbonatsskiktet.

Fjärde steget: gnugga och rengör allt

När reaktionen mellan bikarbonat och vinäger inte längre ger något skum, ta en väl urvriden svamp eller trasa och ta bort bikarbonat, vinäger och smuts. Om vi ​​märker några envisa beläggningar kan vi agera på dem med det magiska suddgummiet, som alltid måste vara blött och urvriden före användning. Använd den endast på specifika punkter – den är mild men ändå nötande och kan förstöra ytorna på lång sikt.

Skölj och torka allt väl.

Dessa indikationer gäller naturligtvis även för glaset. Men om det är dubbelglas som har blivit smutsigt i hålrummet, tar du när du tar bort gallren också bort det, för att kunna rengöra det tillsammans med gallren i diskhon, eller kanske till och med inne i badkaret eller en stor balja i duschen.

Advertisement

Hur ofta är det lämpligt att rengöra ugnen?

Hur ofta är det lämpligt att rengöra ugnen?

Creativo

För idealiskt ugnsunderhåll måste partiell rengöring betraktas separat från fullständig och grundlig rengöring.

  • Partiell rengöring, där vi fokuserar på enskilda fläckar av smuts, områden eller föremål (som gallren), som vi märker är smutsiga med vissa rester efter en specifik tillagning, måste göras så snart smutsen bildas. Alltså så fort ugnen svalnat tillräckligt, det är bättre att inte skjuta upp det, utan att helt enkelt ta itu med det specifika elementet som blivit smutsigt.
  • En grundlig rengöring är bäst att göra var 3-4 månad. Ännu oftare (en gång i månaden) om man har använt ugnen mycket.

Hur brukar du rengöra din ugn?

Advertisement