Att tvätta och hålla ordning i hemmet blir lättare om du tar hjälp av hjul

av Hilda Maria Morgan

03 Maj 2024

Advertisement

Hur många gånger under en vecka behöver vi inte bära skurhinken runt om i huset för att tvätta golven? Och hur många gånger måste vi inte bära famnen full av kläder till tvättkorgen, varifrån vi sedan hämtar dem för att bära dem till tvättmaskinen? När dessa föremål väl är fulla är de tunga att flytta runt på, och även om vi inte kan göra så mycket när det gäller att gå upp och ner för trappan kan vi dock eliminera ansträngningen att flytta runt dem på samma våning. Hur? Med hjul! Ett DIY-hack som kommer förändra ditt liv på bara några minuter!

Advertisement

1. Hjul på skurhinken

En kvinna applicerar självhäftande hjul på botten av skurhinken

Video tutorial via @cleanigram/Instagram

Det första tricket är det som vi också ser tillämpas av skaparen av @cleanigram på Instagram. Med bara några enkla steg förvandlar hon den vanliga stillastående skurhinken till ett verktyg som blir mycket lättare att flytta runt i huset.

Som skaparen visar och förklarar är det viktigt att hitta 4 punkter på gott avstånd från varandra, och där du kan placera klistermärket och hjulplattan, så att den har störst kontaktyta. De måste också alla monteras i samma riktning. Om du tycker att det verkar som att hinken inte rullar lätt på golvet, kanske du behöver använda fler hjul – kvinnan använder faktiskt 4 uppsättningar med 4 hjul vardera.

När du gjort detta är du klar, och om du klickar på länken under bilden kan du se hur mycket lättare det blir att flytta runt på skurhinken!

Advertisement

2. Hjul till tvättkorgen

En flätad korg på hjul

Tutorial via prodigalpieces.com

Samma filosofi gäller för ett annat viktigt tillbehör i hemmet, tvättkorgen. Faktum är att om vi inte har varit framsynta nog genom att utrusta oss med riktiga mobila vagnar, har vi med största sannolikhet ganska stora flätade tvättkorgar eller tvättkorgar i plast hemma som, när de väl är fulla, ofta är tunga att lyfta, bära i famnen och förflytta.

Man får gå tillväga på lite olika sätt beroende på typ av tvättkorg: vid tvättkorgar i plast med platt och kompakt botten kan vi agera som i fallet ovan för skurhinken, alltså med samma typ av hjul, väl fördelade på ytan.

Flätade tvättkorgar erbjuder istället ingen användbar kontaktyta i botten, och lite olika hjul måste installeras. Det kommer faktiskt att behövas sådana som har en metallplåt ovanpå, och som vanligtvis säljs som "möbel"-hjul till tyngre möbler, "för tunga laster". Plåten brukar ha hål för att fixeras med skruvar, men som vi ser i Prodigal pieces-bloggen finns det en väldigt enkel lösning inom räckhåll för alla: buntband i plast!

Särskilt de som har lite rörlighetssvårigheter, eller äldre människor, skulle kunna dra mycket nytta av dessa små men betydande åtgärder!

Advertisement