Ditt kök kommer alltid att lukta rent tack vare dessa luktabsorberande DIY-metoder

av Hilda Maria Morgan

09 Oktober 2023

Ditt kök kommer alltid att lukta rent tack vare dessa luktabsorberande DIY-metoder
Advertisement

Ingen gillar att gå upp på morgonen och mötas till frukost av doften av föregående dags middag, men det händer ibland att lukten av matlagning kvarstår i timmar eller dagar inne i våra kök och förvandlas från en trevlig inbjudan att sätta sig till bords till ett ibland illamående obehag. Det finns många kommersiella deodoranter för att eliminera dålig lukt från köket, men de är bara lösningar som täcker dålig lukt utan att faktiskt få bort den. Hur gör man då?

Det enda verkliga botemedlet mot kvarvarande dåliga lukter i köket är att förebygga dess uppkomst, vilket kan göras genom att vidta olika åtgärder för att förhindra att tillagningen av våra måltider förvandlas till en återkommande mardröm. Från att helt enkelt öppna ett fönster till att sätta på köksfläkten, till användningen av naturliga produkter kända för sina anti-luktegenskaper, nedan föreslår vi användbara tekniker för att förhindra och eliminera dålig lukt från köket.

Och äntligen kommer du kunna laga vad som helst utan rädsla för att dålig lukt ska bli kvar.

Advertisement

1. Öppna fönstren och sätt på köksfläkten

1. Öppna fönstren och sätt på köksfläkten

ManiaforBeatles/Reddit

Den första viktiga försiktighetsåtgärden är att slå på fläkten, ett extremt användbart verktyg för att eliminera dåliga lukter när de bildas och som finns i alla kök men alltför ofta glöms bort. Det råder ingen tvekan om att den är väldigt irriterande med sitt höga ljud, men bara släkten kommer att göra en stor del av jobbet med att rena luften och hjälpa dig att hålla köket fräscht och rent istället för att du ska behöva andas in lukten av pastasås eller ugnsbakat kött i dagar. Eftersom fläkten helt enkelt tar bort lukt kan du för att göra dess verkan ännu mer effektiv öppna fönstret i ditt kök, för att byta ut luften som mättas med lukten från matlagningen med frisk luft utifrån.

Advertisement

2. Stänklock med kolfilter

2. Stänklock med kolfilter

Amazon

Att använda stänklock är alltid användbart för att förhindra att matstänk smutsar ner köket, men om du väljer en modell med kolfilter kan du dessutom minska den irriterande bieffekten av dålig lukt.

3. Rätt temperatur för kylskåpet

3. Rätt temperatur för kylskåpet

Ben Sale from UK/Wikimedia Commons

För korrekt förvaring av din mat bör kylskåpet ställas in på den idealiska temperaturen 4 grader. Högre temperaturer kan faktiskt leda till snabbare nedbrytning av mat och åtföljande utveckling av dålig lukt.

4. Rätt städrutin

4. Rätt städrutin

Pexels

Att städa köket är viktigt först och främst av hygieniska skäl, men dålig lukt kan också enkelt elimineras genom regelbunden städning, vilket tar bort eventuella matrester som kan brytas ner och börja avge en obehaglig lukt. Rengör bänkskivor och spis varje gång du lagar mat och kom ihåg att regelbundet rengöra kyl och frys.

5. Varm potpourri

I slutet av måltiden, medan du städar köket, förbered en varm potpourri genom att koka upp en kastrull med vatten och tillsätta citrusskal, kryddnejlika, kanel, stjärnanis eller andra aromatiska kryddor. Deras behagliga dofter kommer att spridas över hela köket och lämna det behagligt doftande.

Advertisement

6. Luktabsorberande lösningar med DIY

6. Luktabsorberande lösningar med DIY

Creativo

Ett annat mycket effektivt sätt att få ditt kök att alltid lukta rent är att förbereda luktabsorberande lösningar med DIY med naturliga medel:

  • Bikarbonat: en skål med bikarbonat placerad på strategiska platser i ditt kök hjälper dig att eliminera dålig matlukt utan ansträngning. Om du vill kan du även lägga till eteriska oljor för en behaglig doft. Genom att täcka botten av sopkärlen med ett lager bikarbonat kan du dessutom förhindra att de sprider dålig lukt.
  • Vinäger: vinäger kan också vara användbar för att eliminera dålig lukt och kan användas på samma sätt som bikarbonat eller medan du lagar mat genom att koka en kopp vinäger i en kastrull med vatten.
  • Kaffesump: liksom bikarbonat är kaffesump också känd för att vara kraftfulla luktabsorbenter. Använd dem som bikarbonat genom att lämna en skål bredvid köksbänken eller nära spisen.

Advertisement