Bladlöss på dina växter: 2 metoder för att skydda dem, även med ingredienser som finns i hemmet

av Hilda Maria Morgan

02 Maj 2024

Advertisement

Bladlöss är en typ av insekt som är extremt skadlig för prydnadsväxter eller trädgårdsväxter. De bildar snabbt kolonier på växter som de parasiterar på genom att placera sig på blad, stjälkar och skott. Med tiden berövar de växten nödvändiga näringsämnen och gör att den skrumpnar ihop tills den dör.

Tecken på närvaro av bladlöss är vanligtvis:

 • Honungsdagg: ett klibbigt sockerhaltigt ämne som bladlössen producerar, vilket attraherar myror.
 • Böjda eller gulnade blad, när bladlöss stjäl sav från växten.
 • Äventyrad blomning och hämmad tillväxt.
 • Mögel: en svart svamp växer ibland på honungsdaggen och täcker bladen, vilket förhindrar fotosyntes.

Så fort vi märker dem kan vi också ta bort dem manuellt. Om det inte är många är det redan en effektiv åtgärd. Men när situationen är lite allvarligare är det bättre att tillgripa vissa produkter.

Advertisement

Med insekticid tvål

therealphilly88/Reddit

En av de mest populära lösningarna är användningen av en insekticid tvål. Det handlar om mjuk kaliumtvål. Men med några förtydliganden. Mjuk kaliumtvål är faktiskt fri från parfymer och andra möjliga tillsatser som istället gör den mer "behaglig" att använda i lösningar avsedd för städning av hemmet och tvätten.

Ren mjuk kaliumtvål är också vad som finns, vanligtvis i en flytande men koncentrerad form, bland trädgårdsprodukter. Och den behöver helt enkelt spädas ut i vatten enligt tillverkarens instruktioner, för att användas i en spraybehållare för att generöst spraya hela växten. Hur ofta man använder medlet kan variera från minst 3 dagars intervall (för allvarligare fall) upp till en vecka (för lindriga fall), genom att upprepa tills alla parasiterna har försvunnit.

Advertisement

Med Neemolja och Marseille-tvål

Sasha Kim/Pexels

Ibland rekommenderas också Marseille-tvål på egen hand, eller tillsammans med en gnutta av vinäger, som ett hemgjort alternativ till den insekticid som nyss angetts. Men du får mycket mer tillfredsställande resultat med Neemolja.

Ett recept att prova är:

 • en sked Neemolja;
 • en liter vatten;
 • en halv tesked flytande Marseille-tvål (eller också ekologiskt diskmedel, om du inte har Marsille-tvål).

Blanda allt i en sprayflaska, öka doserna proportionellt om det behövs och spraya över hela plantan. Neemolja har ingen negativ effekt på andra nyttiga insekter, men det är ett utmärkt avvisande medel mot bladlöss, andra parasiter och till och med myggor. När det gäller hur ofta det behöver användas kan det också göras varannan eller var tredje dag i de värsta fallen, eller varje vecka i de mindre allvarliga.

Användbara tips

 • Vid användning av dessa produkter är det en god idé att spraya hela plantan, glöm inte undersidan av bladen, där insekter ofta gömmer sig.
 • I varma perioder kommer insekter sannolikt att föröka sig mer, vilket kommer att leda till att vi måste använda insekticider oftare.
 • Välj oavsett alltid de svalaste timmarna på dygnet, speciellt på sommaren. Alltså tidigt på morgonen eller sent på kvällen, när temperaturen är som lägst.
 • Överväg också att kombinera detta med andra metoder: förutom att fortsätta manuellt avlägsnande (med handskar, tandborstar, mjuka trasor, etc.), finns det en serie naturliga rovdjur som vi kan introducera till plantans ekosystem – även nyckelpigor!

Det krävs lite uppmärksamhet, så kommer du se att du kan skydda dina växter!

Advertisement