Vad används citronsyra till i tvätten? Varför ska man alltid ha det i tvättstugan?

av Titti Carlberg

29 Oktober 2023

Vad används citronsyra till i tvätten? Varför ska man alltid ha det i tvättstugan?
Advertisement

Vi älskar alla doften av nytvättad tvätt, som ger oss en behaglig känsla av fräschhet och renhet samt tar oss tillbaka i tiden, till våra barndomsdagar. Bakom denna fräscha och goda rena doft finns det dock ofta kemiska tvättmedel som inte är bra varken för oss eller vår miljös hälsa.

Av denna anledning är det fler och fler som föredrar att förlita sig på naturliga medel för sin tvätt, för att alltid garantera oklanderlig renhet och fräschör samtidigt som de respekterar miljön. Förutom naturliga tvättmedel finns det även väldigt bra ekologiska alternativ till andra tillsatser, såsom citronsyra, en förening som finns naturligt i citrusfrukter och som finns på marknaden i form av ett vitt pulver med en lätt fruktig doft. 

Ekologisk och med låg miljöpåverkan kan denna produkt effektivt ersätta sköljmedel, en kemisk tillsats som är känd för att orsaka allergier och skada på ekosystemet. Men det finns också många andra användningsområden där citronsyra passar väldigt bra, med början från tvätten.

Så låt oss upptäcka hur citronsyra kan användas i tvätten och varför det alltid är bra att ha det i tvättstugan.

Advertisement

Citronsyra i tvätten

Citronsyra i tvätten

Citronsyra är en mycket användbar ingrediens i tvätten, det kan enkelt ersätta sköljmedlet med lika effektiva resultat och med respekt för tyger, din hälsa och miljön. 

Förbered en 15% lösning av citronsyra genom att hälla 150 gram pulver i en 1 litersflaska och späd ut det med 850 ml avmineraliserat vatten. Om du inte vill köpa det kan du återvinna vattnet från torktumlaren, luftkonditioneringen eller avfuktaren.

Du kan hälla citronsyralösningen i sköljmedelsfacket: för 4-5 kg tvätt behöver du 100 ml vid mjukt eller medium hårt vatten, 150 ml vid hårt vatten.

Men fördelarna med citronsyra slutar inte här: du kan också använda det under tvätt genom att hälla 1 matsked pulver direkt i trumman för att effektivt eliminera fläckar och bleka tygerna. Vid särskilt envisa fläckar kan du även förbehandla plagget genom att skapa en tjock kräm av citronsyra och vatten att gnugga på området som ska behandlas.

Advertisement

Citronsyra för rengöring och underhåll av tvättmaskinen

Citronsyra för rengöring och underhåll av tvättmaskinen

Creativo

Den 15%-iga lösningen förberedd för att ersätta sköljmedlet fungerar också utmärkt som avkalkningsmedel och kan användas i städningen överallt där det finns behov att eliminera kalkrester. Speciellt i tvättmaskinen kan den appliceras på en trasa som du använder för att rengöra maskinens alla yttre komponenter, luckan, tätningarna och tvättmedelsfacket.

Dessutom kan kontinuerliga tvättcykler lämna tvättmedelsrester i din tvättmaskin, vilket kan uppmuntra spridning av bakterier. En eller två gånger i månaden kan du köra en tom tvättcykel genom att hälla 2 teskedar citronsyra och 1 tesked natriumbikarbonat direkt i trumman, starta maskinen på en hög temperatur. Denna praxis låter dig också förhindra och eliminera dåliga lukter som kan bildas i apparaten.

Ha alltid en förpackning citronsyra i din tvättstuga, det är bra för dina tyger, din ekonomi, din hälsa och miljön.

 

Advertisement