Byt ut sköljmedlet i tvättmaskinen mot dessa 3 giltiga och naturliga gör-det-själv-medel

av Hilda Maria Morgan

15 Oktober 2023

Byt ut sköljmedlet i tvättmaskinen mot dessa 3 giltiga och naturliga gör-det-själv-medel
Advertisement

Sköljmedel är en viktig tillsats i den dagliga rutinen till vår tvätt, och är en nödvändig produkt så att våra tyger alltid förblir mjuka och väldoftande. Sköljmedel består av syntetiska kemikalier och dofter och sätter sig på tygerna, vilket minskar friktion och statisk elektricitet och resulterar i större mjukhet och färre veck.

Kemikalierna i sköljmedel kan dock ha skadliga effekter på våra tyger men också på vår hud och miljö av olika anledningar:

  • genom att fastna på kläderna äventyrar det deras uppsugningsförmåga och andningsförmåga;
  • det kan täppa igen tvättmaskinens filter, vilket äventyrar deras integritet och effektivitet;
  • kostnaderna för deras produktion och bortskaffande är mycket höga, för att inte tala om deras höga förorenande effekt på miljön;
  • det kan orsaka irritationhuden och luftvägarna och orsaka allergier.

Av alla dessa skäl skulle det vara tillrådligt att ersätta kommersiella sköljmedel med naturliga alternativ, gärna tillverkade av dig själv. Nedan illustrerar vi 3 giltiga naturliga alternativ till användningen av sköljmedel.

Advertisement

Flytande DIY-sköljmedel med vinäger

Att göra en flytande vinägerbaserad produkt är ett av de mest hållbara sätten att ersätta sköljmedel med naturliga metoder. Faktum är att ett ättikbaserat sköljmedel inte bara gör att du kan mjuka upp tvätten genom att minska statisk elektricitet, utan också kommer att vara användbart för att hålla din tvättmaskin ren genom att befria den från tvålrester.

Skaffa bikarbonat, vit vinäger och eteriska oljor och förbered ditt sköljmedel enligt följande:

Blanda en del bikarbonat med 2 delar vatten, skaka ordentligt så att bikarbonatet löser sig helt. Tillsätt 150 ml vinäger långsamt och blanda noggrant. Om så önskas, tillsätt en eterisk olja eller en blandning av eteriska oljor för att tillföra en behaglig doft till ditt sköljmedel och använd 100 ml av denna produkt direkt i sköljmedelsfacket.

Advertisement

Gör-det-själv-ullbollsmjukgörare

Gör-det-själv-ullbollsmjukgörare

cdnknitter/Reddit

Doftande ullbollar är flitigt använda alternativ för att mjukgöra tyger under torkcykeln, men de kan också användas med intressanta resultat i tvättmaskinen. Du kan skapa dem själv snabbt och enkelt och ge dem den doft du föredrar med 2 enkla metoder.

  • Den första metoden innebär användning av ullrester, som du måste rulla till en boll. Vid det här laget, sätt in ullbollen i en nylonstrumpa, stäng den med bomullstråd, lägg den först i tvättmaskinen och kör en vanlig tvätt, sedan i torktumlaren, ställ in apparaten på maximal temperatur. Tillsätt eterisk olja efter behag innan du lägger bollen i tvättmaskinen tillsammans med din tvätt.
  • Den andra metoden använder istället ulltråd, som du måste vira minst 20 gånger runt fingrarna för att bilda en boll. Placera 3 bollar i en nylonstrumpa och knyt ändarna med en knut, se till att hålla de enskilda bollarna åtskilda. Du kan använda dem alla tillsammans eller klippa av dem i enskilda delar.

Att använda ullbollar i tvättmaskinen kommer att ha en mjukgörande effekt precis som i torktumlaren, men kom ihåg att låta dem lufttorka mellan tvättarna.

Gör-det-själv-sköljmedel med Epsom-salter

Gör-det-själv-sköljmedel med Epsom-salter

kjodle/Reddit

Epsom-salt har fått sitt namn från den engelska staden där det först upptäcktes och användes och är ett mycket användbart botemedel både för vår hälsa och som skönhetsmedel eller som naturligt alternativ för hushållsstädning.

Bland möjliga användningsområden visar sig Epsom-salter också vara ett utmärkt naturligt substitut för sköljmedel. Överför saltet till en glasburk och tillsätt 20 eller 30 droppar eterisk olja som du väljer själv för att ge DIY-sköljmedel din favoritdoft. Lägg 2 matskedar i lämpligt fack eller direkt i tvättmaskinen tillsammans med tvätten.

Har du redan valt ditt naturliga alternativ till sköljmedlet?

Advertisement