Fläckade och gulnade lakan? Prova att använda väteperoxid för skinande resultat

av Hilda Maria Morgan

11 Oktober 2023

Fläckade och gulnade lakan? Prova att använda väteperoxid för skinande resultat
Advertisement

Att få en perfekt ren och fläckfri tvätt är inte det lättaste målet att uppnå. Det finns åtminstone två anledningar till att i synnerhet handdukar och lakan kan bli fläckiga: de har legat kvar i garderober och lådor under lång tid utan att ha luftats och har kommit i kontakt med den fukt som kan bildas inomhus, eller så har de exponerats för direkt solljus under en lång tid.

Oavsett orsaken är dock en sak säker: det är inte särskilt trevligt att se vita lakan som är smutsiga, fläckiga eller gulnade. Så vad kan vi göra för att övervinna problemet? Det finns många sätt, men särskilt ett är mycket effektivt och involverar användningen av väteperoxid.

Advertisement

Hur man använder väteperoxid för att bleka lakan

Hur man använder väteperoxid för att bleka lakan

Pexels

Vita lakan är väldigt vackra, eleganta och kan kombineras med vilken dekor och färg som helst, men de är ibland också komplicerade att hålla rena. Svett, tidens gång, hur vi torkar dem och andra faktorer kan bidra till att det bildas märken eller den där obestämda gulaktiga färgen som riskerar att göra dem fula och dassiga. För att eliminera det är det lämpligt att använda inte bara specifika tvättmedel, utan också ett element som vi vanligtvis hittar i våra hem.

Visste du till exempel att väteperoxid är mycket användbart för sin blekande effekt? Kanske används det inte av alla, men det har stora möjligheter i denna mening och det krävs inte mycket för att få önskat resultat. Låt oss se proceduren för att använda väteperoxid både för hand och i tvättmaskinen.

  • Tvättmaskin: lägg lakanen i trumman, tillsätt ditt vanliga tvättmedel med den doft du föredrar och tillsätt sedan 150 ml väteperoxid. Starta tvätten och häng sedan tvätten utomhus om möjligt, det är bättre att välja lufttorkning framför torktumlaren. En viktig detalj du måste komma ihåg: under inga omständigheter bör du blanda väteperoxid med vinäger eller blekmedel, detta kan orsaka problem på tygerna.
  • Handtvätt: bomull eller syntetiska lakan kan också tvättas för hand för att behandla eventuella fläckar i detalj. Även i detta fall kan vi använda väteperoxid. Fyll badkaret eller en balja med vatten, ljummet fungerar fint, och blanda i minst två matskedar väteperoxid. Låt lakanet dra en stund och skölj sedan.

Advertisement

Alternativa metoder till väteperoxid

Alternativa metoder till väteperoxid

Pexels

Användningen av väteperoxid är ett mycket effektivt sätt att eliminera fläckar och märken, men om det inte fungerar eller inte tillfredsställer kan du välja andra strategier och naturliga medel.

  • Vinäger: en allierad i daglig städning som också vara användbar när du tvättar vita lakan. Tillsätt bara en halv kopp vinäger till varje tvätt, ännu bättre om det blandas med en sked bikarbonat, och starta den cykel du föredrar. Om du ​​ställer in en förtvätt blir resultatet ännu bättre och förutom att få lakanen att bli vita igen blir de dessutom supermjuka.
  • Citronsaft: med sina blekande egenskaper och dess förmåga att parfymera tyger kommer detta rengöringshjälpmedel tillåta oss att få glänsande vita lakan. Häll helt enkelt 1 eller 2 koppar citronsaft direkt i trumman, tillsätt tvättmedlet, lakanen och påbörja en tvätt på en medelhög temperatur. Om du tvättar för hand, låt helt enkelt lakanen ligga i blöt över natten med halva mängden juice som används jämfört med tvätten i tvättmaskinen.
  • Blekmedel: självklart kan vi inte glömma att nämna blekmedel som, även om det inte är ett naturligt medel, har utmärkta blekningsegenskaper. Detta kan även läggas till, utan att överdriva mängde, både vid tvätt i tvättmaskin och för hand.

Det krävs inte mycket och problemet är löst...

Vid det här laget behöver du bara välja den metod som lockar dig mest. Alla är mycket effektiva för att bekämpa smuts och blekt vita lakan och användbara för att få dem riktigt skinande rena igen.

Kände du redan till något av knepen och har du använt dig av dem?

Advertisement