En alltid väldoftande garderob tack vare dessa 3 enkla och kostnadsfria knep

av Titti Carlberg

05 April 2024

En alltid väldoftande garderob tack vare dessa 3 enkla och kostnadsfria knep
Advertisement

Väldoftande garderober och lådor: ett stort litet nöje och ett sätt att betala oss för ansträngningen att alltid hålla rent och snyggt. Men oftast räcker det dock inte att vara noggrann med att tvätta, damma, hålla mögel och fukt borta, och vi anstränger oss till max för att hitta ett sätt att deodorisera insidan av dessa möbler. Detta betyder dock inte att man nödvändigtvis måste spendera en förmögenhet på specifika parfymer: faktum är att det finns knep som gör underverk.

Advertisement

1. De pålitliga träklädnyporna

1. De pålitliga träklädnyporna

Amazon

Om du har klädnypor i trä kan du använda dem som deodoranter. Du kanske har läst någonstans hur dessa klädnypor kan bli små men kraftfulla luftfräschare, även i duschkabinen (om du fixerar dem ovanför duschmunstycket, där de inte förblir konstant blöta utan bara nås av ånga) och i bilen (genom att nypa fast dem i luftkonditioneringsgallret).

Naturligtvis räcker det inte att använda klädnyporna som de är, utan att utnyttja träets förmåga att suga upp vätskor. Närmare bestämt eteriska oljor. Faktum är att om du häller 2 högst 3 droppar av din eteriska favoritolja på klädnypan kommer den vara en utmärkt luftfräschare i tränga utrymmen som garderoben eller en låda.

Advertisement

2. Trägalgar

2. Trägalgar

SONGMICS/Amazon

Du har förstått tekniken: du kan göra samma sak på galgar av trä. Dessa erbjuder dessutom en större yta, så du kan använda en större mängd eterisk olja. Det är inte nödvändigt att droppa olja på alla galgar, utan det räcker med 2 eller 3, och eventuellt öka om du tycker att det behövs.

När det handlar om liknande DIY-luftfräschare för användning i möbler är det alltid lämpligt att kombinera nytta med nöje, så välj de dofter som förutom att parfymera har en extra effekt: vi vet att tea tree och lavendel är ingredienser i antimögelmedel, och även essenser som cederträ, timjan eller kamfer kan vara användbart, eftersom de håller malen borta.

3. Självhäftande filtkuddar

3. Självhäftande filtkuddar

VABNEER/Amazon

Känner du till de där självhäftande filtkuddarna som man fäster under benen på stolar och bord för att undvika oljud när de flyttas på golvet? Här kan du även använda dem med eterisk olja och sedan fästa dem på innerväggarna i garderoben eller lådan.

Börja med 2 eller 3 filtkuddar, och lägg bara till fler om det är nödvändigt. Effekten håller länge och efter hand är det bara att droppa lite mer olja på filtkuddarna - du behöver inte byta dem. Tänk på att det räcker med 1 eller 2 droppar på varje filtkudde, om du inte vill att det ska lukta starkt.

Creativo

Creativo

Det finns också de som använder, alltid på dessa gör-det-själv, sin favoritparfym, den de älskar att bära själva: det kan vara ett alternativ att testa, även om den bleknar snabbare än eteriska oljor. Men det finns inget som hindrar dig att byta olja eller parfym när effekten avtar, och det kan dessutom vara ett sätt att återanvända de mest lämpliga parfymerna för varje säsong!

Advertisement