Varför din torktumlare tar för lång tid för att torka din tvätt och hur du fixar det

av Hilda Maria Morgan

18 Oktober 2023

Varför din torktumlare tar för lång tid för att torka din tvätt och hur du fixar det
Advertisement

Torktumlaren är en apparat som blir allt mer populär i våra hem, den hjälper oss dagligen i den svåra uppgiften att torka vår tvätt. Med hastigheten och effektiviteten i dess torkcykler ger denna apparat oss alltid en perfekt torr, mjuk och väldoftande tvätt, bevarar våra kläder och undviker obehag och spridning av mögel på grund av den ihållande fukten på våra tyger.

Tyvärr händer det ofta att vår torktumlare tar för lång tid på sig att utföra sin uppgift, med ibland helt otillfredsställande resultat, vilket tvingar oss att falla tillbaka på det gamla torkstället och lufttorka kläderna. En långsam torktumlare är dock inte ett straff som vi bör ge upp under, utan vi bör försöka hitta en lösning.

Det finns många anledningar till varför vår torktumlare tar så lång tid för att torka tvätten och de är ofta lätta att lösa genom att vidta enkla försiktighetsåtgärder.

Nedan listar vi några vanliga orsaker till att torktumlare är långsam och hur du kan åtgärda problemet.

Advertisement

Torktumlaren för långsam på grund av yttre problem

Torktumlaren för långsam på grund av yttre problem

Pxhere

En alltför långsam och ineffektiv torktumlare kan bero på ett problem utanför din apparat:

  • Överbelastning: det första viktiga problemet är överbelastning, som förhindrar korrekt cirkulation av varm luft, vilket också hindrar blandningen av tvätten, med en åtföljande exponentiell ökning av torktiden. Förkorta tiderna omedelbart genom att minska belastningen: fyll torktumlaren till två tredjedelar för att få utmärkt resultat igen. Se bruksanvisningen för din apparat för mer detaljerad information om specifika belastningar eller den specifika modellen.
  • Tvätt som är för blöt: ett andra vanligt problem beror på tvättmaskinen; att utesluta centrifugeringscykeln eller välja en otillräcklig centrifugeringscykel kan göra att tvätten blir mycket blöt, vilket också saktar ner torkningsprocessen. Ställ in din tvättmaskin på rätt sätt innan du skyller på torktumlaren.

Advertisement

Långsam torktumlare på grund av interna orsaker

Långsam torktumlare på grund av interna orsaker

Pxhere

Vid vissa tillfällen ligger orsaken till den dåliga effektiviteten hos din torktumlare hos din apparat:

  • Luddfilter: det första du ska kontrollera i din torktumlare är luddfiltret, vanligtvis placerat under öppningen, som bör rengöras efter varje torkcykel. En blockering i ditt filter kan vara orsaken till dålig luftcirkulation och följaktligen också en överdriven förlängning av torktiden.
  • Strömförsörjning: om filtren alltid rengörs noggrant och regelbundet är orsaken troligen för låg spänning i eluttaget. Kontrollera den nödvändiga spänningen i instruktionshäftet.
  • Filter och ventiler: filter och ventiler kan också vara orsaken till för långa torktider. Kontrollera dem regelbundet – filtren varje månad, luftintagen årligen.

Om ingen av dessa åtgärder fungerar måste du ge upp och ringa en tekniker: det kan vara ett fel på en av torktumlarens komponenter!

Advertisement