Rädda dina bestick från oxidation med dessa enkla medel

av Hilda Maria Morgan

17 Oktober 2023

Rädda dina bestick från oxidation med dessa enkla medel
Advertisement

Vi är alla väldigt förtjusta i våra dyrbara silverföremål, men tyvärr kan ofta våra bestick, men även kannor, brickor, prydnadsföremål och silversmycken lätt utsättas för uppkomsten av oxidationsfläckar, speciellt om dina bestick står orörda under lång tid eller förvaras felaktigt.

Speciellt bestick oxideras lätt och förstöra våra planer på att ge ett gott intryck under en formell eller informell måltid med sitt trista och slitna utseende. Den främsta orsaken till denna oxidation finns i denna metalls egenskaper: silver reagerar med syre som finns i miljön och med syrorna som ofta finns i de livsmedel vi konsumerar och är därför oundvikligt, även om du kan vidta många försiktighetsåtgärder så att denna olägenhet inte uppstår.

Korrekt bevarande av vårt silver är det första grundläggande steget för att förebygga det från oxidation. Nedan föreslår vi några intressanta lösningar som kan hjälpa dig att undvika den irriterande uppgiften att polera silvret.

Advertisement

Förhindra oxidation av silvret inuti lådan

Förhindra oxidation av silvret inuti lådan

momjeans422/Reddit

Det perfekta underhållet av ditt silverbestick beror först och främst på dess korrekta förvaring: eftersom kontakt med syre och syror är den främsta orsaken till dess oxidation skulle det vara bättre att undvika överdriven exponering för luft för att fördröja uppkomsten av den mycket hatade matta patinan så mycket som möjligt. För detta ändamål, förvara alltid dina bestick i en stängd låda, täck över den med en ren, resistent flanellduk.

Om du sällan använder dina bestick, slå in dem individuellt i silkespapper, silverduk eller bomullsmuslin, gruppera dem i lufttäta plastpåsar.

Ett annat sätt för att förhindra oxidation är att lägga till en bit krita i din låda: detta material kommer att absorbera fukten som finns i lådan, vilket saktar ner oxidationsprocessen på dina bestick.

Advertisement

Rengöring av oxiderat silver: naturliga medel

Rengöring av oxiderat silver: naturliga medel

Prestigious_State951/Reddit

Om det är för sent och dina bestick redan har oxiderat kan du enkelt rengöra dem med olika naturliga medel:

  • natriumbikarbonat: det första medlet vi föreslår är en stor klassiker för naturlig rengöring; lös upp 50 gram bikarbonat i en liter kokande vatten och lägg i besticken i det tills beläggningen har försvunnit helt, skölj sedan och torka.
  • tandkräm: det finns alltid i badrummet och en värdefull allierad av din munhygien, men tandkräm är också perfekt för rengöring av silver, gnugga den bara på ytan som ska rengöras med en trasa och skölj sedan noggrant.
  • aluminiumfolie: även aluminium kan ta bort ytlig oxidation; täck en behållare med folie och fyll den med kokande vatten med 2 matskedar salt och 2 matskedar bikarbonat, låt besticken ligga i blöt i en timme och torka sedan med en mjuk trasa.

Nu kommer dina bestick alltid att vara helt rena och fria från oxidation.

Advertisement