Är ugnen ett helvete av matrester? Få dem att försvinna utan ansträngning med en mycket enkel metod

av Hilda Maria Morgan

13 Oktober 2023

Är ugnen ett helvete av matrester? Få dem att försvinna utan ansträngning med en mycket enkel metod
Advertisement

Vare sig den används lite eller ofta leder tillagning av mat i ugnen alltid till att vi måste rengöra den noggrant med jämna mellanrum. Ofta förblir matrester i själva verket ingrodda, eller så är det matstänk från plåtarna som sedan materialiseras med värmen och ibland förkolnas. Förutom att det är fult, genererar dålig lukt och kanske påverkar prestandan vid efterföljande matlagning, är det ett problem som också har ytterligare två negativa konsekvenser: förkolnad mat som inte tas bort utgör hälsorisker och smutsbeläggningen som sätter sig på väggarna och botten ökar förbrukningen av apparaten.

Det finns alltså många anledningar att inte vänta för länge med att rengöra ugnen noggrant. Men samtidigt är det så svårt och jobbigt att behöva göra det! Om du inte hittar en bekväm metod som gör nästan allt på egen hand, som den vi föreslår nedan.

Advertisement

1. Töm ugnen på allt

1. Töm ugnen på allt

Creativo/Facebook

Detta handlar om en grundlig rengöring, så det är en god idé att inte bara ta bort ugnsgallerplåtarna, utan även de på sidoväggarna.

Advertisement
Creativo/Facebook

Creativo/Facebook

Gallren måste tvättas separat, så förbered för dem en balja (eller också diskhon) med varmt vatten, några droppar diskmedel och ett glas vinäger. Låt dem ligga i medan du fortsätter att ta hand om ugnen. Ta bort all fast smuts du kan hitta för hand med en borste för att få bort det grövsta.

Tricket för att göra det lättare att rengöra ugnen: hushållspapper

Tricket för att göra det lättare att rengöra ugnen: hushållspapper

Creativo/Facebook

Var och en av oss har en favoritprodukt när det kommer till rengöring av ugnen. Oavsett ditt favoritrengöringsmedel, när du har tagit bort huvuddelen av smutsen med en borste, spraya generöst på väggarna, inklusive botten.

Som ett alternativ till vanliga rengöringsmedel kan du också fylla en sprayflaska med en del vinäger och tre delar varmt vatten, tillsätt en droppe eller två med diskmedel.

Vid det här laget kommer vi till det riktiga esset i rockärmen: ta tillräckligt med bitar hushållspapper för att täcka varje inre yta. Om de inte fäster bra, lägg dem på ytan och spraya sedan lite mer diskmedel på dem. Placera dem också på dörren och stäng den sedan så försiktigt som möjligt.

Creativo/Facebook

Creativo/Facebook

Vänta en halvtimme eller mer och du kommer att märka att papperet under tiden har färgats av smutsen och blivit gulaktigt. Ta då på dig diskhandskar och ta bort varje papper och försök att ta bort så mycket smuts du kan med var och ett. Avsluta med att torka med en fuktig trasa och mer rengöringsmedel för eventuella ytterligare rester som har mjuknat, och torka sedan av med en annan våt trasa för att skölja. Sedan är det dags att skrubba bort den lika uppmjukade smutsen från gallren.

När den väl har torkat kommer ugnen att vara så gott som ny, utan att du har behövt kämpa genom att skrubba kraftigt under lång tid, knästående på marken. Sätt tillbaka gallren och jobbet är klart!

Advertisement