Tycker du att dina bestick är lite matta? Ta reda på hur du enkelt polerar dem hemma

av Hilda Maria Morgan

11 Oktober 2023

Tycker du att dina bestick är lite matta? Ta reda på hur du enkelt polerar dem hemma
Advertisement

Vi använder dem varje dag så det är omöjligt att de inte slits: vi pratar om besticken som används för varje måltid, från frukost till middag. Gafflar, skedar och knivar visar ålderstecken efter år av hedervärd tjänst, även om de regelbundet tvättas och torkas på lämpligaste sätt. Ändå har vi kvar vissa set under lång tid, oavsett om det är rostfritt stål eller – ännu troligare – silver för speciella tillfällen.

Vi vill helst att våra finaste bestick alltid ska vara i toppskick när de används för något speciellt tillfälle, när vi vill göra ett gott intryck på våra gäster. Så hur får man bestick att glänsa? Nedan hittar du en del användbar information.

Bestick i rostfritt stål

Bestick i rostfritt stål

Andrew Swarga/Pexels

Om de är nya, innan den allra första användningen, rekommenderar vi att du tvättar dem noggrant med varmt vatten och diskmedel, se till att torka dem innan du lägger undan dem.

Men när vi vill återställa deras ursprungliga prakt har vi några alternativ tillgängliga.

  • Vit vinäger, destillerad vinäger fungerar bäst: blanda en del vinäger med 8 delar varmt vatten i en skål. Sätt i besticken och låt dem dra i cirka tio minuter. Skölj väl och torka omedelbart med en mjuk trasa som inte luddar.
  • Bikarbonat: fyll en ugnsform med höga kanter eller en bricka med ljummet vatten och blanda i en tesked eller två bikarbonat, låt det lösas upp. Sänk ned besticken, låt dra i en kvart, skölj sedan under rinnande vatten och torka omedelbart med en trasa som inte luddar.

Om du sedan märker streck är mormödrarnas användbara knep att använda olivolja. Ta en mjuk trasa som inte luddar av sig och blöt den med en tesked olja och gnugga sedan trasan på besticken. Skölj och torka alltid omedelbart med en lämplig trasa.

Advertisement

Silverbestick

Silverbestick

Pixabay, Stockvault

Med silverbestick kan du istället använda denna metod:

1.       Rengör väl med vatten och ett milt diskmedel, eller Marseille-tvål;

2.       Torka besticken;

3.       Ta en skål eller bricka med höga kanter och lägg alla bestick i den;

4.       Häll i tillräckligt med destillerad vit vinäger för att täcka alla bestick;

5.       Tillsätt också lite bikarbonat (tänk på att du behöver cirka 4 matskedar för varje 250 ml vinäger som används);

6.       Låt dra i en timme;

7.       Skölj väl och torka med en mjuk, luddfri trasa.

För normal rengöring kommer det dock alltid att räcka med vatten och ett milt diskmedel, tänk dock på att alltid torka besticken väl innan du lägger undan dem. Se också till att inte lämna någon typ av bestick smutsiga med mat för länge: vissa livsmedel och kryddor som ofta används är faktiskt sura och i förlängningen förstör de både stålet och silvret!

Advertisement