Nya handdukar? Innan du använder dem, tvätta dem på detta sätt för att undvika olägenheter

av Hilda Maria Morgan

13 Oktober 2023

Nya handdukar? Innan du använder dem, tvätta dem på detta sätt för att undvika olägenheter
Advertisement

Nya handdukar är alltid en välsignelse och en förbannelse för den som ska sköta ett hem. Även om de alltid är mjuka och har attraktiva färger, har de faktiskt också vissa nackdelar som kommer med användningen, såsom dålig uppsugningsförmåga och förlust av ludd, som fastnar irriterande nog på vår hud.

Fenomenet att de luddar av sig beror på de behandlingar som genomgåtts under tillverkningen av handdukarna och kan uppstå inte bara när de är nya, utan även med handdukar som redan har använts en tid. För att inte tala om möjligheten att färgen på nya handdukar bleknar eller ibland överförs till andra tyger och förstör dem. I det här fallet räcker det att tvätta de nya handdukarna före första användningen så att de inte tappar ludd och får rätt uppsugningsförmåga, samtidigt som man fixerar färgen på dem så att de inte bleknar.

Låt oss tillsammans ta reda på hur man tvättar handdukar före användning så att vår hud alltid blir helt torr och fri från ludd och vårt nya set inte bleknar från första användningen.

Advertisement

Hur man tvättar nya handdukar före användning

Hur man tvättar nya handdukar före användning

Creativo

Det finns olika sätt att undvika olägenheter vid användning av nya handdukar, beroende på vilket resultat vi vill uppnå.

Om vårt behov är begränsat till att undvika eventuell förlust av ludd, till exempel, räcker det att lägga handdukarna i torktumlaren. Skaka tygerna noggrant innan du placerar dem i apparaten, sätt på ett program med låg temperatur för att undvika att skada tyget. När du är klar, skaka ur handduken igen för att ytterligare ta bort ludd.

Om dina nya handdukar är färgade kan du, förutom att eliminera ludd och främja uppsugningsförmågan, också bevara deras färg. I det här fallet är den mest lämpliga ingrediensen salt, som också används för att fixera färgen vid färgning av tyger. Tillsätt en sked salt direkt i trumman på tvättmaskinen innan du lägger in handdukarna och startar ett tvättprogram för att få ett optimalt resultat.

Advertisement

Annan användning av salt i tvättmaskinen

Annan användning av salt i tvättmaskinen

Pexels

Men fördelarna med att använda salt i tvättmaskinen slutar inte där. Förutom att bevara färgen har faktiskt denna viktiga ingrediens i vårt kök flera andra fördelar:

  • Tar bort fläckar: salt är ett utmärkt fläckborttagningsmedel, som inte bara gör att dina tyger blir rena som om de vore nya, utan samtidigt förhindrar att de skadas. Denna ingrediens kan ta bort även de svåraste fläckarna som de av fett, vin och bläck, även när de är har torkat och är ingrodda. Blanda salt med kallt vatten för att förbehandla tyger före tvätt och tillsätt 1 matsked i tvättmaskinen.
  • Förhindrar gulfärgning av tyger: med tidens gång och exponering för solen tenderar många tyger att gulna och för att förhindra denna olägenhet kan du använda salt; blötlägg dina tyger i en blandning av salt och bikarbonat innan du tvättar dem, på så vis kommer de alltid att hållas vita.

Du måste dock vara mycket försiktig när du använder salt, eftersom en felaktig eller överdriven användning kan skada dina tyger, lämna fläckar och orsaka hål, revor och oönskade missfärgningar. Respektera alltid rätt dosering, föredra oraffinerat havssalt, som inte lämnar några rester och, när du lägger salt i tvättmaskinen, se till att göra det innan du lägger in kläderna, för att undvika att det förstör tygerna.

Testa slutligen alltid medlet på en liten del av tyget innan du går vidare med att tvätta hela plagget.

På det här sättet blir dina nya handdukar verkligen perfekta!

Advertisement