Kaliumvätetartrat: det är inte bara användbart för dina kakor, det hjälper till att eliminera rost och mycket annat

av Hilda Maria Morgan

11 Oktober 2023

Kaliumvätetartrat: det är inte bara användbart för dina kakor, det hjälper till att eliminera rost och mycket annat
Advertisement

Kaliumvätetartrat är ett jäsningsmedel som används mycket ofta i traditionell matlagning, särskilt det av amerikanskt ursprung, men som sedan länge hamnat i recept i många delar av världen. Det skapades som ett substitut för färsk jäst eller för natriumbikarbonat för att få jästa produkter att växa, som på så sätt få den lätta och fluffiga konsistens som vi ofta hittar i många preparat.

Men den har också en rad ytterligare användningsområden, som är mycket användbara i hushållssysslor, till att börja med för att ta bort rost.

Advertisement

Vad är kaliumvätetartrat?

Vad är kaliumvätetartrat?

Castello since 1907/Amazon

Det är ett mycket fint vitt pulver, lite som bakpulver. Kaliumvätetartrat kommer faktiskt från vinproduktion. Specifikt finns det i sedimentet som blir kvar i faten efter att vinet har jäst, och detta sediment förädlas till det vita pulvret som används i matlagningen.

Det är ätbart och därför ett organiskt och naturligt ämne som vi kan använda som ett alternativ till andra produkter även för att städa huset, med början i att ta bort rost.

Advertisement

Ta bort rost med kaliumvätetartrat

Ta bort rost med kaliumvätetartrat

Biser Todorov/Wikimedia Commons

Oavsett om det gäller arbetsredskap eller köksredskap så kan kaliumvätetartrat hjälpa dig att få rost att försvinna. Metoden är verkligen enkel:

1.       Blanda en matsked kaliumvätetartrat i en liten glas- eller plastskål med tillräckligt med väteperoxid för att skapa en lätt pasta.

2.       Använd en tandborste och sprid pastan över rostfläckarna.

3.       Vänta ett par timmar.

4.       Skrubba bort rosten, även med nötande föremål på mer motståndskraftiga ytor, använd annars hårda borstar.

Det fungerar även på köksgaller, knivblad eller saxar och naturligtvis på arbetsredska

Andra användningsområden för kaliumvätetartrat i hemmet

Andra användningsområden för kaliumvätetartrat i hemmet

pxhere.com

Med kaliumvätetartrat kan vi även rengöra andra svåra ytor.

  • Kopparformar: för att få dem att glänsa som nya, blanda bara lite kaliumvätetartrat med lite citronsaft, forma en kräm att gnida på formarna och ta sedan bort det med en torr trasa.
  • Rostfritt stål: det är väldigt enkelt att polera stål, fukta bara en mjuk trasa, sprid sedan ut en liten mängd kaliumvätetartrat på det och gnid den på metallen.
  • Aluminium: för aluminiumredskap kan du använda kaliumvätetartrat med vanligt vatten, forma en kräm att gnugga och ta sedan bort den.

Det är helt klart värt att ha en behållare med kaliumvätetartrat hemma!

Advertisement