Hur ofta och hur man rengör varje typ av myggnät: alla de mest effektiva knepen

av Hilda Maria Morgan

16 Oktober 2023

Hur ofta och hur man rengör varje typ av myggnät: alla de mest effektiva knepen
Advertisement

Att städa huset innebär att ta bort damm och smuts från de miljöer där vi vistas: hall, vardagsrum, kök, sovrum och badrum ingår garanterat. Men ofta glömmer vi att vara uppmärksam på de livsviktiga föremålen i vårt hem. Som myggnäten till exempel.

De behöver inte överdrivet underhåll, men de kommer fortfarande att behöva rengöras ordentligt för att undvika ansamling av damm och bakterier. Hur ofta och hur ska man gå tillväga med att utföra denna praxis? Vi är här för att ge dig svar med en praktisk guide!

Advertisement

Varför och hur ofta man rengör myggnät

Varför och hur ofta man rengör myggnät

Creativo

Det finns olika typer och material av myggnät, även deras struktur kan skilja sig åt i storlek, men de har alla samma syfte: att hålla insekter – även de minsta – borta från vårt hem samtidigt som vi kan öppna fönstren att ventilera rummet.

Förutom vädringen som redan är mycket viktig i sig, erbjuder de också möjligheten att ventilera intilliggande miljöer och därmed skapa en luftström: under de varmaste perioderna kan du dra nytta av behagliga vindar. Slutligen, även om de inte gör det mycket så håller de ändå kvar en del av damm och små partiklar som kommer utifrån och som förblir inkapslade i myggnätens väv som i en viss mening fungerar som ett filter.

Men detta kommer också att gynna en ansamling av smuts i de ovannämnda texturerna, så de måste rengöras noggrant. Hur ofta? Det beror på vilken typ av klimat de utsätts för och även på mängden insekter som finns där du bor, men vi råder dig att rengöra dem från minst en gång var tredje månad upp till en gång varannan vecka. Allt som återstår är att veta hur man gör: vi tar reda på det tillsammans.

Advertisement

De olika typerna av myggnät och deras rengöring

De olika typerna av myggnät och deras rengöring

jcomp/Freepik

Först och främst måste du ta reda vilka material myggnäten du har installerat i ditt hem är gjorda av och sedan tillämpa den lämpligaste rengöringsmetoden utan att glömma materialet som både stommen och nätet är gjorda av.

De vanligaste myggnäten är förmodligen de som är gjorda av glasfiber med beläggning av PVC, medan strukturerna i allmänhet är gjorda av aluminium. Det vi föreslår fungerar för alla material just för att möta allas behov.

Då det återstår bara att göra en sista viktig utskiljning, nämligen typen av myggnät: det finns avtagbara – lätta att demontera –, fasta med vertikal eller lateral glidning och slutligen helt fasta. Använd inte aggressiva kemiska produkter eftersom de kan skada näten eller strukturen på ditt myggnät, välj istället en lösning med varmt vatten och diskmedel. Låt oss se hur man går tillväga.

Rengöring av avtagbara, mobila och fasta myggnät

Rengöring av avtagbara, mobila och fasta myggnät

Freepik

Använd först en lätt fuktad trasa – gärna mikrofiber – för att enkelt ta bort det damm som samlats i myggnätet, ta sedan bort rester av insekter om det finns några. Ta sedan en svamp och blötlägg den i blandningen av vatten och diskmedel, gnugga slutligen varje punkt i nätet och försöka arbeta inifrån och ut för att trycka ut smutsen från ditt fönster.

För avtagbara myggnät, till exempel magnetiska, ta bort de avtagbara delarna och rengör dem separat. För mobila myggnät, dra nytta av deras glidförmåga för att rengöra dem både invändigt och utvändigt. Diskmedel och vatten rekommenderas alltid och kommer säkerligen inte att förstöra någon del av strukturen.

Men med fasta myggnät kan en annan rengöringsmetod vara mer effektiv: att använda en tryckluftsspray! Denna teknik är lämplig för dem vars nät är starkt och motståndskraftigt, samt för dem som har repsäkra myggnät för djur. Kom ihåg att ett rent myggnät är ett myggnät där mer frisk luft av god kvalitet passerar, så underskatta inte dess underhåll!

Advertisement