Rena golv och blekta fogar: med bara en produkt kan du göra allt

av Hilda Maria Morgan

19 Oktober 2023

Rena golv och blekta fogar: med bara en produkt kan du göra allt
Advertisement

Ett rent och glänsande golv är ett nöje både att se och även att gå på: det hjälper att ge ett gott intryck av hygien och fräschör i hela huset, och när det är rent är det normalt också väldoftande eller i alla fall finns inte några dåliga lukter kvar. Förutom det stora utbudet av produkter som vi kan köpa för att tvätta golvet, finns det också några ingredienser som vi kan använda för att förbereda gör-det-själv-kurer när de behövs.

Bland dessa finns natriumperkarbonat, som faktiskt är en frekvent komponent i många hushålls- och tvättmedel. Det beror på att det har utmärkt blekningsförmåga, samtidigt som det är ett ämne som kan desinficera även vid temperaturer på runt 40°. Därmed blir den också en utmärkt allierad för att rengöra fogarna mellan kakelplattorna!

Advertisement

Använd natriumperkarbonat för golv

Använd natriumperkarbonat för golv

Creativo

För att förbereda ett enkelt och ekonomiskt gör-det-själv-golvrengöringsmedel behöver vi:

  • Natriumperkarbonat
  • Milt diskmedel, alternativt Marseille-tvål
  • Eterisk olja efter behag

Beredningen är verkligen intuitiv: du behöver bara fylla en hink med mycket varmt vatten och sedan lägga till en sked perkarbonat för varje liter vatten som används. När perkarbonatet har lösts upp i vatten kan vi tillsätta 10-20 droppar av en eller flera eteriska oljor till blandningen och en tesked diskmedel (eller två, om det finns mycket vatten).

Med moppen kommer du få bort smutsen och det hjälper också till att bevara fogarna.

Om du specifikt behöver rengöra fogarna så kan du skapa en lätt kräm av perkarbonat och vatten som du gnider med en tandborste.

Advertisement

Några eteriska oljor att lägga till vattnet för att tvätta golven

Några eteriska oljor att lägga till vattnet för att tvätta golven

rawpixel.com

  • Lavendel: en av de mest älskade dofterna, och med goda skäl. Blommigt, men också fräscht och avkopplande. 4 droppar räcker för varje liter vatten som används. Om du inte använder perkabonat kan du tillsätta alkohol i vattnet.
  • Citron: en explosion av energi och idealisk fräschör, som också har en antibakteriell kapacitet. Samma doser gäller för detta också.
  • Tea tree: det är det föredragna valet när du vill ha en balsamisk doft som strömmar genom huset, och om du också är orolig för mögelbildning (särskilt i fogarna!)
  • Tall: den mest balsamiska av de som föreslås här, du kan också använda stora mängder utan att det någonsin kommer störa!

Vilken doft föredrar du att känna i ditt hem?

Advertisement