Farväl till vitaktiga spår av kalk på kranar: hemma har du allt du behöver för att få dem att glänsa igen

av Hilda Maria Morgan

14 Oktober 2023

Farväl till vitaktiga spår av kalk på kranar: hemma har du allt du behöver för att få dem att glänsa igen
Advertisement

I köket precis som i badrummet får varje typ av kran till slut en hel rad vitaktiga spår, som är mer eller mindre tydliga, efter några dagars användning om de inte har rengjorts ordentligt. Ibland räcker det inte att torka dem en trasa, kanske lämnar det istället ränder eller får i alla fall inte kranen att se lika fläckfri ut som när den var ny.

Det är kalk, vi vet, men hur kan vi få den att försvinna? Det finns olika metoder att använda sig av, med början från en som är riktigt bekväma att använda varje gång vi också tvättar spegeln ovanför handfatet eller fönstret i närheten. Läs vidare för att få veta mer.

Ta bort vita fläckar från kranarna med glasrengöringsmedelssprayer

Ta bort vita fläckar från kranarna med glasrengöringsmedelssprayer

Creativo

När du städar badrummet kan du inte låta bli att agera på spegeln som vanligtvis sitter ovanför handfatet. Precis som vi i köket ofta har ett fönster eller ett glaslock till gasspisen som är nära diskbänken. Till alla dessa ytor använder vi oftast ett sprayrengöringsmedel som innehåller alkohol, perfekt för att tvätta glas utan att lämna ränder.

Och visste du, produkter för glas är också användbara för att ta bort vita spår från kranarna: du kan spraya den direkt på dem, men det är ännu mer effektivt att spraya produkten på en mjuk trasa och sedan gnugga den där det behövs. Kranarna blir blanka igen på en gång utan att du behöver använda en massa olika produkter!

Varning: det är ett medel som inte kan ta bort hårda kalkavlagringar, utan fungerar bara på de märken som vattendroppar lämnar.

Advertisement

Andra medel mot spår av kalk på kranar

Andra medel mot spår av kalk på kranar

Creativo

Vinäger är en stor hjälp mot kalkavlagringar, även på kranar.

Om du behöver eliminera långvariga beläggningar, måste du se till att vinägern förblir i kontakt med ytan i minst en halvtimme: detta kan göras genom att blötlägga en ren trasa i vinäger och knyta fast den om kranen. Du kommer att behöva vara generös med din användning av vinäger så att det inte torkar, men också utan att slösa med den i onödan.

Om vi ​​däremot bara behöver ta bort de vita spåren, så behöver vi bara förbereda en spraylösning av vatten och vinäger i lika delar, och använda den precis som glasprodukten – även på speglar och fönster, om det behövs!

På liknande sätt kan vi använda citronsaft: för svåra beläggningar gör vi samma sak som med vinägern, medan det bara för fläckar räcker att använda en svamp eller trasa med citronjuice, eller genom att gnugga den pressade citronen direkt på metallen.

Kom alltid ihåg att efter varje användning av dessa medel måste du skölja och omedelbart torka perfekt för att inte förstöra proceduren.

Ett tips som vi känner till men som vi inte alltid kommer ihåg att tillämpa i praktiken är att ha en ren och torr trasa redo nära kranen. Sedan gäller det bara att komma ihåg att torka med den över kranen efter varje användning (eller utan att glömma det för ofta), på så vis kommer vi att kunna hålla de vita fläckarna borta mycket längre!

Advertisement