Den idiotsäkra metoden för att föröka blommande orkidéer i en plastflaska

av Hilda Maria Morgan

15 Oktober 2023

Den idiotsäkra metoden för att föröka blommande orkidéer i en plastflaska
Advertisement

Lika vackra som de är känsliga är orkidéer bland de mest älskade krukväxterna för sin höga prydnadskraft. Det händer dock ofta att dessa växter på grund av fel i odlingen inte växer som man hoppats och framför allt inte ger blommor. Av denna anledning, när en av våra orkidéer blommar kontinuerligt och ger oss underbara och långvariga blomningar, skulle vi vilja kunna föröka den för att fylla vårt hem med dess livliga färger.

Förökning av orkidéer kan vara en otroligt enkel och ekonomisk praxis som gör att du kan sprida många exemplar av denna majestätiska och eleganta blomma i hela ditt hem. Det finns olika möjliga förökningstekniker och bland dessa är en av de enklaste förökning med sticklingar.

Visste du att du helt enkelt kan göra det med lite mossa och en återvunnen plast- eller glasflaska?

Nedan visar vi en idiotsäker metod för att föröka dina orkidéer i en plastflaska.

Advertisement

Förökning av orkidér i en plastflaska: steg-för-steg-metoden

Förökning av orkidér i en plastflaska: steg-för-steg-metoden

Yeu Hoa Lan/YouTube

Du kan föröka dina orkidéer från stjälken som blommar när det finns minst två blommande grenar.

  • Skär av en av grenarna med ett sterilt blad, eliminera blommorna och dela upp grenen i små delar, skär sektionerna på mitten mellan 2 intilliggande knutar.
  • För att stimulera tillväxten kan du använda ett aloeblad eller, om du inte har en aloeplanta, 100 % aloegel. Om du har en aloeplanta, skär av ett blad och öppna det på mitten, sätt in sticklingarna inuti för att täcka dem med gel; om du använder gel, fördela den längs hela längden av sticklingarna.
  • Nu är det dags att skaffa en engångsplastmugg. Alternativt kan du använda en plastflaska, skär av den ungefär halvvägs och behåll den övre delen. Lägg lite bark och mossa i botten, spraya allt med vatten ett spraymunstycke.
  • När behållaren är klar, sätt in orkidésticklingarna och se till att de kommer i nära kontakt med den fuktiga mossan.
  • Täck glaset med plastfolie, fäst det med ett gummiband; om du använde en flaska, placera den övre delen ovanpå den nedre så att de passar ihop. Gör hål i folien eller på flasklocket.
  • Låt det vila och efter 2 veckor kommer du att kunna märka att sticklingen har börjat avge de första nya rötterna.

Advertisement

Användbara tips för att säkerställa att dina orkidéer alltid är friska och blomstrande

Användbara tips för att säkerställa att dina orkidéer alltid är friska och blomstrande

Pexels

Det finns olika fiender för våra orkidéers välbefinnande och det händer ofta att vi står där med växter med mjuka och nedsänkta löv, med torra rötter, som är matta i färgen eller ruttnar. I dessa fall är det nödvändigt att omedelbart ingripa för att förbättra villkoren för våra orkidéer, först och främst genom att ta bort torra eller ruttna blad och rötter.

Vi eliminerar allt substrat från rötterna för att utföra en grundlig rengöring; för denna operation måste vi alltid använda sterila saxar för att inte sprida potentiella sjukdomar till våra växter. Tvätta orkidén noggrant innan du planterar om den igen.

För att alltid hålla våra orkidéer friska och säkerställa deras snabba och välmående tillväxt, förbered ett gödningsmedel genom att blanda en bit färsk ingefära och en vitlöksklyfta i 300 ml vatten. Blanda och filtrera den erhållna lösningen, sänk sedan ner dina orkidéer i lösningen i minst 20 minuter, torka sedan försiktigt och gå vidare med omplantering.

Med dessa metoder kommer ditt hem alltid att vara fullt av blommande orkidéer med färgstark glans!

Advertisement