Decluttering: 7 saker du alltid bör ha när du plockar iordning i ditt hem

av Titti Carlberg

31 Oktober 2023

Decluttering: 7 saker du alltid bör ha när du plockar iordning i ditt hem
Advertisement

Förr eller senare kommer tiden då våra hem behöver städas. Men när vi börjar slänga föremål vi inte behöver låter vi ofta saker och ting gå över styr och slänger mer än vi egentligen inte borde. Att göra iordning i sitt hem är i själva verket ett grundläggande steg i att sköta om våra utrymmen, för att ge oss möjligheten att alltid hitta det vi behöver, när vi behöver det, men också för att hitta rätt plats för alla de föremål som är oss kära.

Men när man tar till ett minimalistiskt tillvägagångssätt för att hantera sina föremål, är risken alltid att man slänger föremål som man istället borde behålla. Av denna anledning är det viktigt att närma sig decluttering innan man känner sig överväldigad av oordning, att medvetet välja allt som bör behållas och vad som verkligen är onödigt. Använd mindre rymliga utrymmen för att lagra allt som används mer sällan, spara dem för de tillfällen då du behöver dem igen. 

Nedan tipsar vi om 7 saker som du alltid bör behålla när du rensar i ditt hem.

Advertisement

1. Viktiga papper

1. Viktiga papper

Pexels

Certifikat, kontrakt, juridiska dokument, men även personliga dokument och bruks- och underhållsmanualer för dina apparater bör alltid förvaras noggrant för att säkerställa att de alltid finns till hands när de behövs. Kopior kan säkert begäras, men den byråkratiska processen är otroligt lång och krånglig, det är mycket bättre att ha dem väl undanstoppade i ett skåp.

Advertisement

2. Konstverk och vintagemöbler

2. Konstverk och vintagemöbler

Pexels

En del tavlor och din mormors gamla möbler kan se väldigt föråldrade ut i ditt hem, men det skulle vara synd att slänga dem. Se på dem ur ett hållbarhetsperspektiv: att spara dessa föremål hjälper dig att hitta nytt liv i något som var avsett att hålla länge, skydda planeten från skräp.

En speciell detalj, ett lager färg eller några små gör-det-själv-ändringar kan räcka för att förvandla en vintagemöbel, anpassa den till stilen i ditt hem, där den kommer att kunna visa upp sig under en lång tid framöver.

3. Glasburkar

3. Glasburkar

Pexels

Glasburkar med sylt, marmelad och såser, när de en gång är tomma, hamnar de ofta i återvinningen, men i ditt hem kan de få ett nytt och långt liv, de kan bli väldigt användbara för många andra ändamål. I skafferiet är dessa burkar till exempel perfekta för förvaring av till exempel kyddor, örter, mjöl, pasta, ris, spannmål, bönor men också kakor. I vardagsrummet är de perfekta för förvaring av små pappersvaror eller som blomvaser, medan de i garaget eller garderoben hjälper dig att hålla iordning på små DIY-tillbehör.

Men inte nog med det: glasburkar är också lämpliga för hantverk: genom att återvinna dem kan du till exempel skapa originella tvålkoppar och tandborstmuggar, verktygshållare, lampor och mycket annat.

4. Leksaker och böcker

4. Leksaker och böcker

Pexels

Räck upp handen om du inte har velat behålla din favoritleksak från barndomen, och avundsjukt vaktat den som en dyrbar juvel. Naturligtvis kan det finnas för många leksaker för dina barn, men innan du slänger dem bör du tänka efter noga: har ditt barn lekt med dem de senaste 6 månaderna? Hur starkt är barnets känslomässiga band till en specifik leksak?

Detsamma gäller böcker: de från när barnen var små kan nu vara inaktuella för läsning, men ibland finns det långt viktigare minnen än de enkla berättelser som är bevarade på dess sidor.

Förvara dina viktigaste böcker och leksaker på en hylla eller en möbel, eller återvinn dem på ett kreativt sätt och hitta en annan funktion för dem i huset.

5. Kläder som passar bra

5. Kläder som passar bra

Pexels

När man rensar i garderoben pendlar man ofta mellan frestelsen att slänga allt och göra om garderoben från grunden, och viljan att behålla alla klädesplagg i tron att de är alla viktiga och speciella på sitt sätt.

Om det stämmer att det är att föredra att slänga alla kläder som man inte bar förra säsongen, är det också sant att det ibland, innan man slänger oanvända kläder är det bättre att stanna upp, prova kläderna och reflektera: kan man vara säker på att man vill göra sig av med den där praktiska tröjan bara för att dess färg inte längre är modernt?

Advertisement

6. Fotografier, brev och familjeminnen

6. Fotografier, brev och familjeminnen

Pexels

Minnen är grundläggande i vår existens, de definierar vilka vi är och var vi kommer ifrån och att behålla föremål eller fotografier som påminner oss om hur vi var är alltid en bra idè. Men att undvika att bli kvävd av den överdrivna samlingen av minnen är också bra, behåll bara de viktigaste sakerna, de mest värdefulla föremålen, de bästa fotona, de mest betydelsefulla breven. Placera allt i en låda som kan förvaras under sängen eller ovanpå garderoben, det är inte viktigt var.

Det viktiga är att du vet att de alltid kommer att finnas där, att du kan plocka fram och öppna lådan när du känner ett behov av det.

7. Köksapparater och tillbehör

7. Köksapparater och tillbehör

Pexels

Vi håller med dig, ditt kök behöver inte vara fullt med dubletter eller onödiga redskap och tillbehör. Men ibland råkar vi slänga föremål som vi sällan använder, men som ändå kan vara till hjälp. Lär dig att skilja på vad som är onödigt och vad som kan vara användbart vid vissa tillfällen. Kasta det förstnämnda, behåll det andra. Kanske i ett högt skåp eller långt in i din garderob.

Vad behåller du när du rensar?

Advertisement