Rengöring med vinäger hemma: hur och var man använder det för att undvika misstag

av Hilda Maria Morgan

14 Oktober 2023

Rengöring med vinäger hemma: hur och var man använder det för att undvika misstag
Advertisement

Hur många gånger rekommenderar vi att man använder vinäger när man städar huset: det är onekligen en produkt som alltid är värd att ha i skafferiet, eller under diskbänken i köket eller badrummet, redo att ta bort fläckar, bekämpa mögel med mera. Det kostar väldigt lite och hjälper oss med tusen hushållssysslor, ibland ersätter det till och med dyrare specifika produkter.

Men hur kan du använda det på bästa sätt? När ska vi inte ta till det? Vilka försiktighetsåtgärder är bäst att använda när du använder vinäger? Nedan följer några tips som är värda att komma ihåg.

Advertisement

Hur rengör vinäger smuts? Var är det bäst att INTE använda det?

Hur rengör vinäger smuts? Var är det bäst att INTE använda det?

Creativo

I vinäger, i allmänhet vitvinsvinäger eller destillerad vinäger, finns 5% ättiksyra: det är det som lyckas lösa upp smuts, även fet smuts, beläggningar av olika slag och som verkar mot bakterier. Denna egenskap kan dock förstöra vissa ytor, som:

  • naturstenar
  • vaxat trä
  • smidesjärn
  • aluminium

Det är därför vi alltid måste vara uppmärksamma på de material som föremålen vi vill rengöra är gjorda av, och om några av dem inkluderar de som nämnts ovan är det bättre att använda mildare metoder, eller specifika produkter för att ta bort smuts av något slag.

Advertisement

Vinäger behöver kontakttid för att rengöra väl

Vinäger behöver kontakttid för att rengöra väl

Creativo

För att vinägern ska visa sina egenskaper är det nödvändigt att den förblir i kontakt med materialet under en viss tid, vilket vanligtvis är cirka 30 minuter. Detta gäller även när blandningen vi använder för att rengöra handlar om att späda ut vinägern, snarare än att använda den koncentrerad. Alltså måste föremål som vi lägger i blöt i vinäger, eller ytor som vi lämnar trasor med vinäger på, eller redskap som dränks in i vinäger, förbli så i en halvtimme.

När den nödvändiga kontakttiden har passerat, skölj med vatten och en droppe tvål, om möjligt, eller också med bara vatten. Det får i alla fall inte finnas några vinägerrester som i längden kan förstöra även "säkra" material.

Men för att undvika obehagliga överraskningar kan du varje gång du vill prova vinäger som rengöringsmedel på en ny yta, göra ett test på en liten, dold del innan du fortsätter med storskalig användning.

Är vinäger också ett desinfektionsmedel?

Är vinäger också ett desinfektionsmedel?

rawpixel.com

Vi pratar ofta om ättikas förmåga att desinficera: det är inte fel att tillskriva vinägern denna egenskap, men vi måste komma ihåg att det bara fungerar upp till en viss punkt. Alltså fungerar kommersiella sprayer avsedda för olika ytor bättre, om desinfektionsverkan är betydande och nödvändig, eller blekmedel som, kom ihåg, måste spädas mycket, inte mer än 4 matskedar blekmedel för varje liter vatten, som måste sköljas väl och lämnas att torka i luften.

Med vinäger kan vi dock regelbundet rengöra många ytor för att säkerställa utmärkt rutinunderhåll, och i allmänhet måste det spädas ut med vatten i lika delar: på så sätt kan vi tvätta fönster, väggar, skåp, golv, spisar, diskhoar med mera.

Ytterligare användningsområden för vinäger att prova hemma

  • Mot dålig lukt i soptunnan: förutom att tvätta med en spraylösning gjord av lika delar vatten och vinäger kan du få ihållande dålig lukt att försvinna genom att blötlägga en gammal trasa med vinäger, vrida ur den något och lämna den i botten av soptunnan under en halvtimme, med locket stängt. Skölj sedan med en våt trasa och voilà!
  • För milda blockeringar i avlopp: häll ett halvt glas bikarbonat och ett helt glas vinäger i det igensatta avloppet, vänta 10 minuter och häll sedan i hett vatten. Mindre hinder kommer att försvinna!
  • För att avfetta stekpannor: häll vatten och vinäger i lika delar i den smutsiga stekpannan, värm sedan upp den på spisen i några minuter, stäng av värmen och låt stå i en halvtimme. Det tar bort smuts och även matos!

Var föredrar du att använda vinäger för att städa i ditt hem?

Advertisement