Höst i trädgården: 17 kreativa dekorationer för att förstärka skönheten hos en magisk årstid

av Hilda Maria Morgan

14 Oktober 2023

Höst i trädgården: 17 kreativa dekorationer för att förstärka skönheten hos en magisk årstid
Advertisement

Pumpor, färgglada löv, men också blommor och växter som på hösten visar upp sin bästa sida: du kan använda allt för att skapa höstdekorationer till trädgården. Således kan rabatter, planteringar, kompositioner och mycket annat införliva säsongens omisskännliga symboler och färger och skapa magi i varje hörn.

Du kan dekorera entrén, men också rabatter och vilket område som helst i trädgården som du tycker om: det finns många idéer och de kan alla anpassas efter din smak. Ta en titt på förslagen nedan.

Advertisement

Höst i trädgården: inspirationen kommer alltid från naturen

Redan med några pumpor, gärna också några ljus har vi kommit långt över halvvägs i arbetet: det kan handla om att hitta det mest spektakulära sättet att arrangera dem på för att den rätta stämningen ska skapas.

Advertisement

På många platser i världen är gårdar ett roligt resmål att besöka på hösten, särskilt om man har barn. Varför inte också ta inspiration från dem för att dekorera trädgården under den här årstiden?

Varje utekruka blir en symfoni av höstfärger

Pumpor i planteringskärl är en snabb och effektfull idé: lägg till prydnadssaker, äkta eller låtsas, runt plantorna i krukorna, och på ett ögonblick är det höst!

Och så kan du skapa blomkompositioner med årstidens växter, som krysantemum men också många växter med färgglada löv, inklusive prydnadskål!

Även med torkade växter, eller de som blir orange på hösten, skapas fantastiska kompositioner för utomhusbruk, om de används på skyddade platser.

Advertisement

Hängande planteringskärl och pumpor

På våren och sommaren är de hängande korgarna fulla av blommor, på hösten skulle de kunna hysa pumpor!

Eller sammansättningar av kottar och blommor, till och med låtsas (så att det med temperaturer och luftfuktighet inte finns någon risk att de ruttnar), allt på hösttema.

Advertisement

Höstshow vid entrén till huset

Om du har en trapp som leder till entrén är det synd att inte använda den som scen för säsongsbetonade dekorationer: på hösten kommer årstidens blommor, pumpor och gärna lyktor eller ljus att vara huvudpersonerna.

Att kombinera prydnadspumpor av olika slag är alltid en vinnande lösning.

Advertisement

Och de mer kreativa personerna kan också hämta inspiration från vertikala kompositioner: det går att nästan skapa skulpturer av staplade pumpor inuti metallspaljéer!

Liten entré? Inga problem: även med ett tillgängligt hörn bredvid dörren kan du skapa en härlig höstscen.

Advertisement

Höstkompositioner även för fönsterbrädor

Om du har planteringskärl utanför fönstren på någon fönsterbräda, kan de bli behållare för blomkompositioner med hösttema. Med pumpor, kål, hängväxter med lila löv, men också murgröna med mera. Valet är väldigt brett!

Ofta räcker det med att byta ut de höstiga delarna såsom pumpor och ersätta dem med kottar eller växter förknippade med jul och vinter för att använda samma bas under de kommande månaderna!

Advertisement

Höstskottkärror i trädgården

Om du har en gammal skottkärra som inte längre fungerar korrekt, använd den som ett originellt planteringskärl. Varje årstid kan bli trädgårdens höjdpunkt, även hösten.

Och du kan också överväga att skaffa några dekorativa skottkärror för att skapa liknande scenarier för att förvandla tomma eller anonyma platser i trädgården till områden fulla av intresse.

Advertisement

Andra idéer för att fylla trädgården med höstdekorationer

Regeln att överväga vilka blommor och växter som ger sitt bästa för varje årstid gäller alltid, se till att några rabatter eller stigar dekoreras med sådana som kommer att blomma också under höstmånaderna. Och även där kan du lägga till pumpor eller handgjorda dekorationer för att framhäva allt ännu mer!

Till och med alla dekorativa stöd i trädgården, som spaljéer och fontäner som vanligtvis är fulla av blommor, murar med mera, kan alla användas som stöd att dekorera!

Vill du skapa höstmagi i trädgården?

Advertisement