Lös dina vardagsproblem med dessa 8 fantastiska DIY-trick

av Hilda Maria Morgan

14 Oktober 2023

Lös dina vardagsproblem med dessa 8 fantastiska DIY-trick
Advertisement

I vardagen i vårt hem möter vi små eller stora utmaningar varje dag som vi ofta kämpar för att hitta en lösning på. Städning och skötseln av vårt hem ställer oss i allmänhet inför utmaningar vid många tillfällen som, om de å ena sidan upptar våra dagar så att vi kan mäta oss inom kreativa och manuella områden där vi annars aldrig skulle testa oss själva, så kan de å andra sidan orsaka ett irriterande slöseri med tid.

Har detta bara hänt mig? Är det någon som redan har löst ett liknande problem tidigare? Det är frågorna som dyker upp spontant och som driver oss att söka råd hos vänner och släktingar eller att surfa på nätet i jakt på praktiska och snabba lösningar på dagliga problem som kanske för tillfället verkar oöverstigliga.

Idag föreslår vi 8 gör-det-själv-trick som säkerligen kommer att göra din uppgift lättare nästa gång du står inför vardaglig städning genom att lösa mycket vanliga problem.

Advertisement

1. Nödtorkställ

1. Nödtorkställ

Creativo/Youtube

Har du kommit efter med tvätten på grund av dåligt väder, eller har du precis kommit hem från semestern och behöver tvätta alla kläder du hade i resväskan? I dessa fall kommer torkställningen inte att räcka till för att hålla jämna steg med alla tvättar. Gör då ett nödtorkställ med två stolar och klädstreck.

Placera 2 stolar tillräckligt långt från varandra och med sätena placerade i motsatt riktning mot varandra på terrassen eller framför ett öppet fönster eller ett element. Ta sedan klädstrecket och fäst det på baksidan av de två stolarna, sträck det från den ena till den andra på de två yttre sidorna. Du kommer att ha skapat ett extra utrymme att använda för att hänga dina kläder horisontellt genom att använda klädstrecket som vanligt eller genom att fixera dina kläder vertikalt mellan de två klädstrecken.

Advertisement

2. Rengöring av fixturer av dörrar och fönster

2. Rengöring av fixturer av dörrar och fönster

Creativo/YouTube

Fixturerna är en del av vårt hem som vi rengör mycket sällan, men det betyder inte att vi bör ägna liten uppmärksamhet åt dem eller försumma dem på grund av svårigheten vi stöter på för att nå de mer dolda delarna. När vi dammsuger, till exempel, kan vi använda ett sugrör och ett take-away-mugglock för att dammsuga även den del av fixturerna som vi vanligtvis kämpar för att nå.

På så sätt förblir dina fönster fria från damm och smuts och det blir lättare att rengöra dem när det är dags.

3. Ta bort dålig lukt från skor

Skor utsätts lätt för utveckling av dålig lukt: den slutna och varma miljön gör att våra fötter svettas och bristen på ventilation även när vi inte använder dem förhindrar eliminering av överskottsfukt, vilket leder till utveckling av dålig lukt och samtidigt gynnas spridningen av bakterier.

Även om det kan vara en bra lösning att lämna dina skor utomhus och använda deodoranter och skopuder, ger strumpor också mycket värdefull hjälp. Naturligtvis ska vi använda strumpor tillsammans med våra skor, men om vi skaffar ett par extra ballerinastrumpor kan vi vira dem runt innersulan. På så sätt kommer tyget att absorbera svetten och när vi kommer hem behöver vi bara byta ut den mot en ren strumpa och tvätta den smutsiga i tvättmaskinen som alla andra klädesplagg.

4. Grundrengöring av spisen

4. Grundrengöring av spisen

Creativo/YouTube

Köket är, tillsammans med badrummet, den miljö vi använder och städar oftast, men tyvärr finns det några ytor som riskerar att ständigt vara smutsiga trots vår dagliga användning av trasor och tvättmedel.

Känner du till exempel den där irriterande mörka linjen som bildas på kanten av spisen? Den orsakas av ansamling av smuts och damm som inte kan avlägsnas med de vanliga dagliga redskapen. För att få kanten på vår spis att se ut som ny igen, vira en fuktig trasa runt ett knivblad och för det försiktigt längs kanten.

På detta sätt kommer du enkelt att kunna ta bort all smuts.

5. Antirostmedel

5. Antirostmedel

Creativo/YouTube

I våra utomhusutrymmen finns det många metalldetaljer som lätt kan rosta på grund av inverkan av väder och vind. För att enkelt få dem att se ut som nya igen, ta bara en bit aluminiumfolie och gnugga det på ytan. Torka sedan av med en ren trasa för att ta bort överskottet och ditt metalltillbehör blir så gott som nytt igen.

Advertisement

6. Gör-det-själv-toalettdeodorant

6. Gör-det-själv-toalettdeodorant

Creativo/YouTube

Skapa din egen DIY-toalettdeodorant som är ekonomisk och miljövänlig. Blanda lite grovt salt med en valfri eterisk olja eller med en blandning av eteriska oljor och placera blandningen som erhållits sätt i en deodorantbehållare. Alternativt kan du använda en enkel bomullspåse eller nätet som citrusfrukterna du köper i mataffären packas i.

7. Nya soffkuddar

7. Nya soffkuddar

Creativo/YouTube

Behöver du byta kuddfodral på dina soffkuddar? Du behöver inte köpa nya! Ta en bit tyg, lägg din kudde på den och täck den med ändarna av tyget genom att knyta det i den centrala delen. Du kommer att ha skapat en originell och personlig soffkudde utan kostnad.

Advertisement

8. Städa toaletten ordentligt

8. Städa toaletten ordentligt

Creativo/YouTube

Precis som med spisen kan även kanten på badrumsinredning utsättas för ansamling av damm och smuts, som med tiden kan bilda en irriterande mörk linje där den förankras i golv och väggar.

Rengör enkelt den här delen av din badrumsinredning med en metallsvamp och en ångtvätt: börja med att skrubba ytan med metallsvampen för att ta bort överflödig smuts. Slå sedan på ångtvättaren och rikta strålen mot basen av dina toaletten: smutsen tas bort på ett ögonblick.

Kände du redan till dessa vardagsknep?

Advertisement