För trånga skor gör ont! Gör dem bekväma med några husmorsknep

av Hilda Maria Morgan

31 Augusti 2023

För trånga skor gör ont! Gör dem bekväma med några husmorsknep
Advertisement

Få saker är så irriterande som smärtan som orsakas av skor som är för trånga, speciellt om det är ett viktigt tillfälle och du inte kan gå hem för att ta av dem och byta dem mot något mer bekvämt par.

Innan man måste lida så här är det dock möjligt att springa i skydd genom att utnyttja några husmorsknep som gör dem bekväma, så de par som du lagt undan i ett hörn av garderoben återigen kan bli en del av din klädsel, eller om vi hade några tvivel om ett köp eller en retur där det enda problemet är bredden på ovandelen kan vi tänka om och behålla de skor vi gillar fast de inte sitter perfekt.

Advertisement

För trånga skor: vilka kan du bredda?

För trånga skor: vilka kan du bredda?

pxfuel.com

Modellen spelar ingen roll: skor med klack, sandaler, sneakers av olika slag, de flesta skorna kan helt enkelt förstoras med olika metoder. Om vi ​​till exempel köper en modell i butiken, som är bra i längden men är smal på sidorna om foten kan vi förmodligen få den sträckt med värme i butiken. Hemma kan denna process replikeras men det är inte den enda att prova.

Den enda begränsningen är skor gjorda av hårda material, såsom vissa syntetiska typer som inte går att förstora, eller snarare, som sedan tenderar att återgå till sina ursprungliga mått. Även tygskor är ganska svåra att förstora, de kan bli lite ur form vid användning men inte nödvändigtvis blir bredare. Istället är det inga problem med läder och (ofta) konstläder, mocka och naturmaterial.

Advertisement

Hur man stretchar för trånga skor och gör dem bekväma igen

Hur man stretchar för trånga skor och gör dem bekväma igen

Creativo

Bland metoderna att prova rekommenderas särskilt två, den ena agerar med värme och den andra innebär användning av is istället.

Minns du vad de alltid säger, att med nya skor innan du använder dem i timmar utanför hemmet, är det en god idé att "vänja sig vid dem" genom att gå in dem inomhus under korta perioder för att stretcha dem naturligt? Om du inte har tid kan du snabba på processen med ett strumpor och hårtork-tricket.

Ta på dig flera par strumpor, eller kanske bara de tjocka vintersockorna: tanken är att göra foten du sätter in i skon större, utan att behöva känna för mycket smärta. Ta sedan på dig den valda skon och börja gå i den, det kommer att kännas lite sådär, men det räcker verkligen med några steg för att fylla den övre delen. Ta nu hårtorken och kör den mot skon utan att hålla den väldigt nära ytan. Värmen kommer att göra att skon bättre passar den "form" som den sockklädda foten föreslår.

Om du inte känner för att göra allt det där, men kan vänta lite till innan du tar på dig skorna, kan du ta hjälp av is! Ta en lufttät påse, eller de isförpackningar med formbar gel inuti för att kyla. Fyll påsen drygt halvvägs med vatten och förslut tätt. Sätt in påsen (eller ice pack, som måste ha rumstemperatur i detta skede) inuti skon för att efterlikna närvaron av foten som gör att den vidgas.

Lägg allt i en påse och lägg skorna i frysen. Generellt högst två dagar, när vattnet fryser och ökar i volym kommer de att ha expanderat. Låt skorna sedan torka i rumstemperatur.

Har du någonsin provat dessa metoder?

Advertisement