Igensatt diskho? Du kan fixa problemet med dessa knep utan att behöva ringa en rörmokare

av Hilda Maria Morgan

26 Augusti 2023

Igensatt diskho? Du kan fixa problemet med dessa knep utan att behöva ringa en rörmokare
Advertisement

När ett problem uppstår hemma som tycks vara långt utanför vår förmåga, vänder vi oss vanligtvis till en yrkesman direkt för att åtgärda det. I verkligheten finns det dock inte alltid ett behov av att göra detta, eftersom vissa snabba och enkla DIY-trick kan vara rätt väg ut ur det oväntade problemet. Till exempel: det har säkert hänt de flesta att avloppet till diskhon blivit igensatt, vad kan vi göra vi i detta fall?

Om svaret är att du inte vill ringa rörmokaren direkt, då bör du lära dig dessa knep för att fixa det själv. Låt oss ta reda på hur.

Advertisement
Adrian Black/Flickr - Not the actual photo

Adrian Black/Flickr - Not the actual photo

Tilltäppta diskhoar är mycket vanligare än man tror. I varje hem kan det hända att dessa olägenheter uppstår på grund av distraktion eller strukturella problem. Det viktiga är att veta att det finns väldigt enkla metoder för att kunna lösa det snabbt och framförallt utan att lägga pengar på att ringa en rörmokare.

Oavsett om det är hår i avloppet, överdriven kalkansamling, gamla, skadade eller böjda rör, är det lätt att frigöra diskhon igen med dessa enkla gör-det-själv-knep.

Uppenbarligen är det första du behöver göra för att hålla ett avlopp friskt att implementera några strategier för att förhindra att det täpps igen. Det är dock inte alltid möjligt att vara riktigt uppmärksam.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att ta bort blockeringen utan att nödvändigtvis behöva ringa till en rörmokare räcker det med att lyfta avloppspluggen med ett tunt redskap. Först och främst måste kanterna på locket smörjas för att göra arbetet enklare, stick sedan in en fil eller en mattkniv på lockets kanter – var försiktig så att du inte skadar dig under operationen – det kommer på så vis bli möjligt att enkelt lyfta locket för att ta bort det och använda en tång för att ta tag i det som blockerar vattenflödet och eliminera det.

Om denna metod inte är något för dig, eller om problemet satt "djupare" än förväntat, kan du använda en avloppsrensare med sugkopp. Genom att trycka ner sugkoppen kommer det som finns i avloppet att flyttas uppåt och problemet kommer att lösas. Var inte det här tricket användbart heller? Prova ett rensband, ett avlångt redskap som sticks ner i röret. När du når blockeringen, gör en cirkulär rörelse för att ta tag i det som blockerar passagen av vattnet och dra uppåt.

Som en sista utväg har du även möjlighet att använda en avloppsrengörare som löser upp ansamlingen som skapas i kanalen och släpper ut den, vilket gynnar den normala användningen av avloppet.

Kände du redan till något av dessa knep och tycker du att de är användbara?

Advertisement