Sprid dessa 4 naturliga dofter runt om i huset för att koppla av och göra varje rum behagligt

av Hilda Maria Morgan

23 September 2023

Sprid dessa 4 naturliga dofter runt om i huset för att koppla av och göra varje rum behagligt
Advertisement

Vad är trevligare än att komma in i sitt hem och känna en behaglig doft som strömmar genom rummen? Det är verkligen något som ger en ett gott humör och som också hjälper oss att koppla av, vilket gör hemmet välkomnande för oss och för att besöka vänner och släktingar. För att uppnå detta måste vi verkligen förbinda oss till att hålla en god hygiennivå, men ibland räcker det inte med att sopa, damma och tvätta. Eller rättare sagt, lukten av renhet uppfattas, men det är inte nödvändigtvis så att det också finns en behaglig doft.

Då brukar vi tillgripa luftfräschare av olika slag och vi kan faktiskt köpa vilken sort som helst. De bättre, som inte är syntetiska, innebär en extra kostnad som inte är överkomlig för alla. Men lyckligtvis kan vi också dra nytta av naturliga ingredienser, som är mycket bekvämare och lika trevliga.

Advertisement

Parfymera huset med kanel

Parfymera huset med kanel

Creativo

Om du gillar den kryddiga lukten av kanel, kan du enkelt använda den för att sprida en behaglig arom i hemmet, med en mycket enkel metod i köket.

I själva verket handlar det helt enkelt om att ta några kanelstänger (två eller tre, även små) och låta dem sjuda i en kastrull på spisen, på medelvärme. Så fort du känner att lukten börjar sprida sig, stäng av spisen och låt kastrullen stå som den är i ytterligare några minuter. Efter det, ta kanelstängerna och låt dem torka. När de är torra kan du lägga undan dem och återanvända dem på samma sätt ett par gånger till, kanske genom att förlänga koktiderna.

Vattnet du har förberett kommer att fortsätta avge en god doft och när det svalnar kan du använda det på många sätt, till exempel genom att tillsätta lite ren alkohol och hälla allt i en sprayflaska: vips så har du en luftfräschare.

Advertisement

Vanilj för att parfymera huset

Vanilj för att parfymera huset

wallpaperflare.com

Om du av en slump behövde en vaniljstång för matlagning, kanske du är tvungen att ta bort fröna från den, men det betyder inte att resten av vaniljstången inte kan användas.

Först och främst – som med kanelen – genom att helt enkelt göra sötsaker (först och främst kex och kakor), som är smaksatta med naturliga ingredienser som vanilj, sprids en oemotståndlig doft i hela huset under flera timmar.

När vaniljstången är tom på frön kan du använda den som kanel med kastrullmetoden som just beskrivits. Annars kan du lägga fröna (om de är riktigt torra) i sockerbehållaren. Du kommer att ha vaniljsocker under en lång tid framöver och du kommer att känna doften varje gång du öppnar burken.

Det verkar som att den söta doften av vanilj har förmågan att minska ångest och stress... Det är värt ett försök!

Doften av kaffe på morgonen

Doften av kaffe på morgonen

wallpaperflare.com

De som älskar kaffe älskar också doften som sprider sig i huset på morgonen när det tillagas. Så att ha för vana att göra lite varje dag ger oss en behaglig doft när vi vaknar... Men tänk om vi ville känna lukten längre?

Jo, det finns ett enkelt sätt som kan användas om och om igen: ta ett värmeljus (utan doft, eller kanske med vanilj eller annan mild doft som matchar kaffet), skaffa dig rostade kaffebönor och en glasburk att använda som en ljushållare.

Du behöver bara fylla burken med kaffebönor, placera sedan värmeljuset i mitten och tänd det: ljusets känsliga värme kommer att göra så att en del av doften från bönorna släpps ut tillsammans med doften från det doftsatta stearinet, för en oemotståndlig doft.

Den avkopplande doften av lavendel

Den avkopplande doften av lavendel

pxhere.com

Vi vet alla att lavendel verkligen är en av de mest väldoftande och avkopplande örterna: det finns många varianter och de har alla en behaglig, fräsch doft som kan hjälpa oss att sova och slappna av. Lavendel kan användas på tusen sätt:

  • Doftpåsar: fyll bomulls-, linne- eller gasvävspåsar med torkade blad och blommor och förvara dem runt om i huset, ännu bättre i lådor och garderober. Förutom att de doftar gott kommer de att hålla klädesmalar borta!
  • Potpurri: om du använder de torkade kvistarna i en liten skål kommer de i sig att vara ett idealiskt potpurri, att förstärka, när det kanske börjar tappa effektivitet, med några droppar eterisk lavendelolja.
  • Eterisk olja: tillsatt till lite destillerat vatten i en sprayflaska skapar den en naturlig och skonsam luftfräschare för kläder, gardiner och rum. Om du häller två eller tre droppar på din kudde med några dagars mellanrum kommer du att omges av en avslappnande doft som hjälper dig att somna. Och generellt sett är det en god idé att lägga till det till dina gör det själv-städmedel som du använder i huset för att alltid känna den behagliga doften av denna fantastiska ört.

Är du redo att parfymera ditt hem på ett perfekt sätt?

Advertisement