Silikon som alltid appliceras på bästa sätt: allt du behöver är ett mycket enkelt knep

av Hilda Maria Morgan

13 September 2023

Silikon som alltid appliceras på bästa sätt: allt du behöver är ett mycket enkelt knep
Advertisement

Springor, skåror med mera: silikon är en värdefull allierad för underhållsarbetet  av vårt hem och du märker direkt när det inte applicerats på ett idealiskt sätt. För att lyckas göra det perfekt är allt du behöver är ett enkelt knep.

Du vet när silikonpackningen runt duschens eller badkarets kanter behöver återställas. Eller sprickorna som skapas runt fönstren, speciellt utanför huset: i dessa fall tar vi vår silikonpistol, sätter i "patronen", tar bort locket och applicerar silikonet. Så långt har det gått bra, men för att silikonet ska fästa bra och för att ta bort överskottet använder vi våra fingrar, skrapor eller spetsen på silikonpistolen.

Hur många gånger har du inte lämnat fläckar runt om när du arbetat på detta sätt? Som tur är kan vi effektivisera hela processen och göra arbete exakt genom att använda oss av ett enkelt knep.

Advertisement

Var noggrann när du applicerar silikon

Var noggrann när du applicerar silikon

Office Boy Builder/YouTube

Det finns flera metoder som kan användas för att applicera silikon så att det fyller hela utrymmet det är avsett för. Som sagt, efter att ha satt dit silikonet "trycker" man ofta dit den genom att dra med fingret. Detta är den automatiska gesten, och är inte fel i sig, men som den kan fulländas för att undvika ytterligare justeringar.

Faktum är att, genom att föra fingret över silikonen, sprider vi också silikon på sidorna och lämnar synliga fläckar. För att undvika detta finns det de som använder de rundade hörnen på speciella plast- eller metallskrapor: även dessa riskerar dock att lämna ett inte helt perfekt resultat.

Vissa försöker skynda sig genom att skära av spetsen på silikonlocket: detta görs genom att göra ett snett snitt, så att när man mäter ut mängden, riktas silikonet väl till önskad punkt och lämnar en "plattare" remsa som fäster på ytan.

Men allt detta blir ännu enklare med tricket med glasprodukten.

Advertisement

För att applicera silikon perfekt, använd ett glasrengöringsmedel

Som du kan se i den här videon finns det ett väldigt enkelt knep att använda sig av. Du börjar med att lämna silikonspåret som vanligt, försöker sprida det med spetsen och dosera det för att skapa en kontinuerlig och homogen remsa precis där du behöver den.

Sedan, istället för att agera omedelbart på denna dos silikon, tar du ett fönsterrengöringsmedel, direkt i dess sprayflaska och sprejar det längs hela silikonets längd, utan att överdriva. Först nu kan du föra fingret över silikonet för att platta till och få det att fästa bättre. Skillnaden kommer att synas: inga fläckar, eftersom hela ytan på silikonets sidor, täckt av tvättmedelslagret, är som om den vore ogenomtränglig för silikonen, som därför stannar kvar på fingret istället för att spridas.

Kort sagt, en spray, en gest med fingret, och det är allt!

Advertisement