20 överraskande projekt för att återvinna plåtburkar med gör-det-själv

av Hilda Maria Morgan

12 Oktober 2023

20 överraskande projekt för att återvinna plåtburkar med gör-det-själv
Advertisement

Plåtburkar är mycket populära behållare i våra skafferier och används numera för att konservera olika livsmedel under lång tid, från tomatsås till baljväxter och tonfisk. På våra hyllor finns de i olika modeller och storlekar och de slängs sedan vanligtvis i soporna, eller snarare i återvinningen, när de väl har tömts på sitt innehåll, men de kan lätt hitta ett nytt liv även i vårt hem.

Faktum är att det finns många kreativa projekt som kan skapas med utgångspunkt från dessa burkar: från pennhållare till hållare för köksredskap, från planteringskärl till dekorationer för hemmet och trädgården, du kan hitta lösningen på olika problem tack vare dessa enkla men till synes värdelösa produkter. Du behöver ingen stor erfarenhet, allt du behöver är vilja, en gnutta manuell skicklighet och några rätta verktyg för att förvandla plåtburkarna till något unikt för inredningen och dekorationen av ditt hem.

Nedan visar vi 20 överraskande projekt för återvinning av plåtburkar med gör-det-själv.

Advertisement

1. Köksredskapshållare i plåt

Det bästa stället för att förvara dina köksslevar är bredvid spisen, där vi enkelt kan få tag på dem under matlagningen. Förvara dem i en plåthållare gjord av återvunna burkar. Målade, täckta med rep eller med decoupage, de blir både bekväma och fina.

Advertisement

2. Plåt och snöre

Prova helt enkelt att klä in dina plåtburkar med snöre, de blir härliga rustika behållare att använda var som helst: i badrummet, på skrivbordet, i köket eller i vardagsrummet som fjärrkontrollhållare.

3. Plåtlyktor

Använd dina manuella färdigheter för att göra vackra och originella lyktor: skapa mönster genom att göra hål i burkarna med en syl, eller klipp och krama ihop dem för att ge dem en originell form. Ett lager färg kommer att fullända ditt mästerverk.

4. Fågelmatare

Om du tycker om sällskapet från fåglarna utanför dina fönster, skapa en matare till dem. Det är ett superenkelt projekt att göra med en plåtburk.

5. Pennhållare

Till ditt barns skrivbord är lösningen för alla pappersvaror en originell pennhållare av plåtburkar. Och ni kan ha kul genom att göra den tillsammans.

Advertisement

6. Hängande dekorationer

För de som älskar vindfångare är ett projekt att omedelbart prova det att skapa hängande dekorationer med plåtburkar. Vackert, livligt och högljutt.

7. Bestickhållare

En gammal skärbräda i trä och 4 plåtburkar hjälper dig att alltid hålla ordning på dina bestick.

Advertisement

8. Dörrkrans

Vad sägs om en mycket originell plåtburksdörrkrans? Gör en för varje årstid, de kommer att vara praktiskt taget för evigt.

9. Påshållare

Det verkar alltid finnas för många plastpåsar i huset och man vet aldrig vad man ska göra med dem och hur man håller ordning på dem. Ta hjälp av en plåtburk.

Advertisement

10. Plåtkanna

Behöver du en kanna? Varför gör du inte en med en plåtburk? Du kan anpassa den som du vill vad gäller form, storlek och till och med utseende.

11. Bordslampa

Med en sådan här originell bordslampa på ditt skrivbord blir det roligare att gå till jobbet.

Advertisement

12. Sytillbehör

Ett lager pastellfärg och ett lock kommer att räcka för att göra söta behållare för alla dina sytillbehör.

13. DIY-krukor

Oavsett storlek kan plåtburkar förvandlas till vackra DIY-planteringskärl på ett ögonblick. Även mycket lämplig som hängande krukor.

Advertisement

14. Prydnadsugglor

Plåtburkar, tråd, lock och kapsyler är allt du behöver för att göra söta prydnadsugglor.

15. Verktygslåda

Till verktygen som du använder till dina DIY-projekt kan du själv göra en verktygslåda med plåtburkar, skärbrädor i trä och gamla skärp.

Advertisement

16. Behållare med skena

En skena, krokar och plåtburkar hjälper dig att hålla ordning på dina saker i badrummet, i ditt arbetsrum, i köket eller på barnens skrivbord.

17. Plåtmannen

Tänk om plåtmannen kom för en rundtur i din trädgård?

18. Kolonnförvaring

Kexlådor i plåt är perfekta för att göra snygga och praktiska kolonnbehållare.

19. Ett hem för småsaker

Tonfiskburkar eller djurmatsburkar är det perfekta materialet för att skapa kolonnhållare för dina små föremål, som smycken, små pappersvaror, nålar och synålar.

20. DIY-myggspiral

Mycket uppskattad för att hålla borta irriterande insekter under sommaren, nackdelarna med myggfällor är hur lätt de blir smutsiga och den hastighet med vilken de faller till marken. Tack vare en plåtburk håller din myggspiral sig perfekt stabil och ren.

Funderar du fortfarande på att slänga burken med konserver?

Advertisement