Malar i skafferiet i köket? Eliminera dem naturligt med dessa 3+4 användbara tips

av Hilda Maria Morgan

10 Oktober 2023

Malar i skafferiet i köket? Eliminera dem naturligt med dessa 3+4 användbara tips
Advertisement

Även om det inte är farligt för människors välbefinnande är Plodia interpunctella otroligt irriterande eftersom de kan kolonisera våra skafferier på kort tid, eftersom deras livscykel är mycket kort och deras reproduktionshastighet är hög. Det är inte alltid lätt att lägga märke till detta angrepp i tid, eftersom larverna växer inuti mjöl, spannmål och pasta och vi inser att de finns först när vi börjar se små fjärilar fladdra runt i vårt kök.

När vi upptäcker de första exemplaren är det därför viktigt att agera mycket snabbt, för att kväva koloniseringen precis när den bildas och garantera perfekt hygien i vårt kök och undvika att behöva byta ut hela skafferiet. Det finns olika möjliga botemedel för detta problem, varav några är helt naturliga och ofarliga för hälsa och miljö.

Advertisement

Eliminera Plodia interpunctella med naturliga metoder

Eliminera Plodia interpunctella med naturliga metoder

girlwhopanics/Reddit

1.       När du upptäcker ett angrepp av dessa malar är det första du ska göra för att bli av med dem att inspektera alla produkter du förvarar i skåp och hyllor för kolonier. När du har identifierat de angripna livsmedlen, eliminera dem omedelbart och tvätta alla dina behållare noggrant, om möjligt i diskmaskinen för att desinficera dem noggrant.

2.       Innan du fyller på hyllorna igen med mat som klarat sig, rengör hyllor och skåp noggrant genom att noggrant dammsuga alla ytor och använda en blandning av vatten och vit vinäger i lika delar, det kommer att avfetta eventuella smutsavlagringar och samtidigt sanera alla ytor. Rengör noggrant både hyllorna och de inre och yttre väggarna på dina skåp för att eliminera eventuella matrester som återigen kan förvandlas till en härd för angrepp.

3.       För att eliminera vuxna och redan närvarande som skulle kunna återskapa en koloni efter rengöring, finns det klassiska feromonfällor på marknaden, täckta med ett lager lim som hindrar insekterna från att röra sig, eller med mer naturliga metoder som aromatiska örter och kryddor, som med sin arom ger dig den dubbla fördelen av att sätta en god doft på ditt skafferi och samtidigt hålla fjärilarna borta, vilket förhindrar dem från att kolonisera din mat. De mest användbara medlen i det här fallet är lagerblad och citronskal, som du kan hänga i ett hörn av ditt skåp, men också kanel, svartpeppar, kryddnejlika, pepparmynta och koriander. Ett mycket effektivt och enkelt botemedel är apelsin med kryddnejlika: stick helt enkelt in kryddnejlika i apelsinskalet och placera apelsinen i skåpet.

Advertisement

Hur man förebygger uppkomsten av malar i skafferiet

Hur man förebygger uppkomsten av malar i skafferiet

Creativo

Men finns det något sätt att förhindra skafferimal? Naturligtvis, det kommer att vara tillräckligt att tillgripa följande försiktighetsåtgärder:

1.       Använd en naturlig malspray: det finns olika produkter på marknaden, varav många är naturliga till sin sammansättning, vilket kan hjälpa oss att förhindra angrepp av Plodia interpunctella. Kiselgur är ett exempel och kan sprayas över hela ytan på hyllor och skåp varannan vecka efter rengöring. Var noga med att inte placera lös mat på ytor som behandlats med denna lösning och använd den inte på skärbrädor, behållare, bestick och redskap som kommer i direkt kontakt med mat.

2.       Kontrollera handlingspåsarna: angrepp av Plodia interpunctella uppstår ofta från inköpsstället och därför är det bra att ta för vana att kontrollera lös mat, särskilt spannmål, mjöl och pasta, innan du köper eller när det gäller förpackade livsmedel att utföra en grundlig inspektion vid hemkomsten. När du köper nya behållare är det dessutom viktigt att tvätta dem noggrant före användning.

3.       Använd lufttäta behållare för att förvara din mat; när du kommer hem, inspektera maten du just har köpt och byt ut plastpåsar och kartonger med hermetiskt förslutna glas-, metall- eller plastbehållare, så att vuxna insekter inte kan glida in i dem och så att larverna inte kan fly, om maten redan är angripen av ägg vid inköpet.

4.       Naturliga repellerande medel som förebygger: de naturliga botemedel som anges ovan är användbara inte bara för att jaga bort redan närvarande malar utan också för att förhindra att de återvänder. Placera därför påsar med kryddor, aromatiska örter och citrusskal i dina skåp. Alternativt kan du också ta hjälp av eteriska oljor; du kan till exempel förbereda en spray som innehåller vinäger och vatten i lika delar och smaksätta den med eteriska oljor av cederträ, lavendel, mynta, Chrysopogon zizanioides. Du kan anpassa blandningen som du vill och spraya den på alla ytor både för rengöring och före förvaring av mat.

Med dessa enkla knep blir skafferimalar bara ett dåligt minne blott!

Advertisement