Är du säker på att du sköter din säng på rätt sätt? Vanliga misstag vid tvätt av lakan

av Hilda Maria Morgan

13 Oktober 2023

Är du säker på att du sköter din säng på rätt sätt? Vanliga misstag vid tvätt av lakan
Advertisement

När vi går och lägger oss på kvällen är vår önskan att kunna somna lugnt och tillbringa en vilsam natt full av trevliga drömmar. Av denna anledning är det av grundläggande betydelse att alltid hålla vårt sovrum perfekt städat och rent, samt att placera möbler och andra inredningstillbehör på rätt sätt för att främja vår avkoppling.

En detalj som vi ägnar oss åt ganska ofta men vanligtvis med lite för lite uppmärksamhet är sängen och i synnerhet uppsättningen lakan och filtar och täcken. Faktum är att när vi hanterar detta brukar vi gå på rutin och begränsa oss till att byta lakan regelbundet och lägga dem i tvättmaskinen och starta ett program utan att tänka så mycket mer det.

Men lakan är också viktiga för att vår natt ska vara helt vilsam och fri från mardrömmar och vi måste ta hand om tvätten av dem med omsorg och uppmärksamhet. Visste du att det ofta görs många misstag när man tvättar lakan?

Vi listar de vanligaste nedan.

Advertisement

1. Regelbundenhet för tvätt

1. Regelbundenhet för tvätt

Pexels

Hur många av er väntar på att ni ser att lakanen uppenbart är smutsiga innan ni byter och tvättar dem? Att byta lakan för sällan orsakar inte bara problem hos dina tyger, vilka kommer att kräva mer ansträngning för att bli rena, utan också möjliga hälsoproblem på grund av möjlig spridning av bakterier.

Den korrekta tvättfrekvensen är varannan vecka, men under varma årstider eller om du svettas mycket kan den minskas till varje vecka.

Advertisement

2. Att glömma etiketterna

2. Att glömma etiketterna

Creativo

När du tvättar kan det verka självklart att hitta rätt program, men det är av grundläggande vikt att läsa tvättanvisningarnaetiketterna noggrant innan du sätter igång. Faktum är att varje tyg kräver olika tvättmetoder och temperaturer, precis som de mest korrekta strykmetoderna är olika. När du tvättar nya lakan för första gången, se till att du gör det på rätt sätt.

3. Att fylla tvättmaskinen för mycket

3. Att fylla tvättmaskinen för mycket

Pexels

Oavsett om din tvättmaskin är för liten för att rymma dina sängkläder eller om du vanligtvis tvättar andra tyger utöver lakanen, är det ingen bra idé att överbelasta tvättmaskinen av olika anledningar: förutom möjligheten att orsaka skador på din apparat, så finns också det faktum att du riskerar att behöva upprepa tvätten en andra gång. I själva verket förhindrar en överfylld tvättmaskinsladdning att vattnet och tvättmedlet når tygets alla dess delar på ett tillfredsställande sätt, med åtföljande kvarvarande fläckar.

4. Att inte dela upp tvätten

Att tvätta handdukar och kläder tillsammans med dina lakan kan tyckas vara en bra idé för att minska antalet tvättar och för att alltid använda apparaten med full belastning, men att blanda olika tyger är inte alltid bra. Varje tyg har sin egen specifika och korrekta tvättmetod och att tvätta flera olika tyger tillsammans kan skapa mycket friktion och skada tygerna.

Om du placerar kläder med knappar och dragkedjor i tvättmaskinen kan det dessutom orsaka revor i lakanen. Det är därför mycket bättre att tvätta lakanen separat.

5. Att använda för mycket och för aggressiva rengöringsmedel

5. Att använda för mycket och för aggressiva rengöringsmedel

Pexels

Frestelsen att öka mängden tvättmedel för att få tygerna att bli renare är stor, det kan vi förstå. Ett överskott av tvättmedel kan dock leda till det motsatta resultatet till det man hoppats på: det överflödiga tvättmedlet kan faktiskt fastna på tygerna och missfärga dem och i vissa fall kan det också orsaka slitage på fibrerna, vilket resulterar i att det uppstår revor och hål.

På samma sätt kan ett tvättmedel som är för aggressivt lätt förstöra dina tyger. Välj alltid naturliga och milda rengöringsmedel och föredra mindre aggressiva lösningar till blekningsmedel som natriumperkarbonat för blekning och fläckborttagning.

Advertisement

6. Att tvätta kuddar en i taget

6. Att tvätta kuddar en i taget

Pexels

Kuddar är utan tvekan mycket skrymmande och av denna anledning tvättar vi dem ofta individuellt när det är dags att tvätta dem. Dessa föremål absorberar dock mycket vatten och i slutet av tvätten blir de mycket tunga, vilket hindrar tvättmaskinen från att centrifugera korrekt. Undvik detta besvär genom att balansera belastningen: om du tvättar minst 2 kuddar åt gången slipper du problemet med dyngsura kuddar vid tvättens slut.

Gör du också dessa tvättmisstag?

Advertisement