Höststädning: hur man förbereder huset för säsongsbytet

av Hilda Maria Morgan

08 Oktober 2023

Höststädning: hur man förbereder huset för säsongsbytet
Advertisement

Med ankomsten av hösten ändras temperaturerna och klimatet och även vissa delar av huset återfår ett visst värde som en matta som väntar på att användas, men framför allt tenderar våra vanor att förändras något: dagarna blir kortare, det första svala vädret gör sig påmint och det börjar bli nödvändigt att tänka på ett klädbyte, men inte bara det.

Med tanke på övergången från en varm årstid till en mycket kyligare är det lämpligt att överväga att städa ditt hem noggrant: möbler, möbelklädsel och mycket mer. Kort sagt, allt som placerats i ett hörn i väntan på att användas igen måste vara vederbörligen polerat: låt oss se vilka ställen och vilka objekt som ska prioriteras.

1. Spindelnät

1. Spindelnät

Ivan Radic/Flickr

I denna period av hårdare klimat söker insekter av olika slag skydd, bärfisar och spindlar är förmodligen bland de vanligaste. Det gör att det är en bra idé att se sig omkring mer noggrant, om så bara för att ta bort spindelväven som kommer att bildas i husets mest avlägsna hörn. Vid det här tillfället råder vi dig att titta i varje skrymsle och ta bort allt som kan finnas runt omkring som du kan ha missat.

För att ta bort komplicerade trassel av spindelväv kan du använda en speciell "rengöringspinne" som kan förlängas och därför nå upp till taket, placera en dammfångande trasa eller en mikrofibertrasa i änden och utför en cirkulär rörelse för att helt ta bort spindelväven.

Advertisement

2. Lampor

2. Lampor

Freepik

Med ursäkten att titta upp (och på insekterna) skulle det vara bra och rätt att damma av lamporna och ljuskronorna i hela huset. Det kan faktiskt också vara ett bra tillfälle att byta ut glödlampor och, om du har sådana, batterier till brandlarmen.

Även i det här fallet är proceduren mycket enkel: utrusta dig med ett munskydd och kanske några skyddsglasögon och använd en dammfångande trasa vid behov. Om det samlade lagret av damm är tjockt, koppla ur strömmen och använd en lätt fuktig trasa.

3. Gardiner

3. Gardiner

Freepik

Säsongsväxlingen är ett perfekt tillfälle för att rengöra gardinerna, eller ännu hellre, för att ändra stilen och tyget på detta inredningselement: har du tyngre gardiner? Det finns ingen bättre tid att rengöra de gamla, ta fram de nya och sedan göra förändringen!

För att göra detta räcker det i allmänhet att lägga dem i tvättmaskinen, använda en fintvätt och kom ihåg att inte lägga in mer än ett par gardiner åt gången.

4. Fönster och fönsterluckor

4. Fönster och fönsterluckor

Creativo

Sommaren har gått mot sitt slut, många lämnar sina fönster vidöppna under den perioden och det kommer säkert att ha påverkat smutsansamlingen. I synnerhet fönsterluckor och persienner är benägna att samla damm mellan sina springor: nu kan vara ett bra tillfälle att noggrant ägna dig åt denna rengöringsaktivitet.

Allt du behöver göra är att ta en trasa eller en något våt tygbit och föra den över ytorna som ska rengöras, var noga med att damma mellan varje springa som finns.

5. Garderober

5. Garderober

Freepik

Råden att noggrant rengöra dina garderober, särskilt de där du förvarar dina kläder, kunde såklart inte saknas i denna lilla guide. Säsongsbytet är det perfekta tillfället: medan du byter ut lätta kläder mot tyngre kan du passa på att rensa ut din garderob helt.

Ta bort allt som finns i garderoben, lämna lådor och luckor öppna, förse dig sedan med trasor, rengöringsmedel för ytan som ska behandlas och desinfektionsmedel. Damma, tvätta och desinficera noggrant så att dina garderober kommer att bli skinande rena och du kommer att vara säker på att kunna ta på dig rena kläder utan att de blir "smutsiga".

Advertisement

6. Möbelklädsel

6. Möbelklädsel

Freepik

Både för att variera och för att tvätta den befintliga möbelklädseln skulle det starkt rekommenderas att byta/eller rengöra den. Att variera är inte bara trevligt för att ge en annan känsla till hemmet, utan det kan också vara ett utmärkt tillfälle att sanera alla de ytor som vi tenderar att komma i kontakt med: kuddfodral och kuddar, soffklädseln och så vidare. Dessutom kanske vissa vill ta fram mattorna.

Rengöringen av dessa element varierar mycket: vissa delar av möbelklädseln kan läggas direkt i tvättmaskinen, för andra (som mattor) är det istället nödvändigt att använda specifika redskap och produkter, som sprayer och specialborstar.

7. Golvlister

7. Golvlister

Creativo

På ämnet djuprengöring vill vi också berätta om en annan punkt i hemmet som ofta förbises: golvlisten. Golv sopas och moppas, men golvlister ignoreras ofta. Ändå kan en stor mängd smuts och bakterier samlas mellan golvlisten och väggen.

För att eliminera dessa problem räcker det att du beväpnar dig med mycket tålamod och en enkel trasa/tygbit: blöt lätt den aktuella trasan och för den över hela ytan.

Advertisement

8. Kylskåp och frys

8. Kylskåp och frys

Freepik

Temperaturerna förändras, så behoven hos livsmedlen som förvaras i kylen kan också variera: vi rekommenderar att du justerar det som finns i din kyl och frys för att inte hitta mat täckt av is eller som blir förstörd.

Medan du ändå håller på, vore det en utmärkt idé att även utföra en allmän rengöring av dessa apparater: ta ut alla produkter och frosta av både kylen och frysen.

9. Ugnen

9. Ugnen

zinkevych/Freepik

Slutligen, en annan användbar apparat som bör underhållas regelbundet är ugnen, så varför inte dra nytta av säsongsväxlingen för att få den att glänsa igen?! Men det handlar naturligtvis inte bara om estetik: genom att rengöra ugnsgallren och byta ut filtret kan du laga mat med större säkerhet för din hälsa.

För att rengöra ugnen skulle det vara att föredra att använda specifika produkter eller använda naturliga lösningar som vatten och vit vinäger till exempel.

Kom ihåg att säsongernas växling är cyklisk och inte väntar på någon: det är upp till oss att alltid vara redo att möta dem på bästa möjliga sätt samtidigt som vi erfar välbefinnande och komfort!

Advertisement