Är du säker på att man rengör dem på det sättet? 10 saker du kan rengöra på ett bättre sätt

av Hilda Maria Morgan

09 Augusti 2023

Är du säker på att man rengör dem på det sättet? 10 saker du kan rengöra på ett bättre sätt
Advertisement

Att alltid ha ett rent och snyggt hem är ett ganska komplicerat projekt, men det finns vissa saker som vi gör dagligen och som vi tror är ganska enkla att genomföra. Men är vi verkligen säkra på att vi gör dem på rätt sätt?

Att rengöra redskap och ytor på rätt sätt kan verka som en trivial uppgift, men det finns många misstag vi kan göra under våra städsessioner och många vanliga föremål måste rengöras på ett exakt sätt för att förhindra att de samlar på sig potentiellt skadliga bakterier för vårt välbefinnande. Och för att se till att vi tar bort varje fläck korrekt, utan att behöva tvätta allt ännu en gång.

Nedan lisar vi 10 vanliga föremål och köksredskap som du kanske skulle kunna rengöra på ett mer korrekt sätt.

Advertisement

1. Moka-apparat

1. Moka-apparat

Pixabay

Vi vet alla att mokan aldrig ska tvättas med diskmedel för att kaffet ska smaka bättre, men är vi säkra på att det räcker att bara skölja den under rinnande vatten? I själva verket är denna praxis begränsad till att ta bort kafferester, men det är inte tillräckligt för att eliminera de oundvikliga kalkavlagringarna. För detta är det nödvändigt att fylla den med vinäger och koka upp det. Med denna metod som upprepas en gång i månaden kommer din moka alltid att vara i toppskick!

Advertisement

2. Diskmaskinen

2. Diskmaskinen

Pixabay

En del av begränsar sig förmodligen till att rengöra diskmaskinen mer eller mindre regelbundet genom att låta den köra en tom diskcykel genom att stoppa in en specialprodukt i den. Någon annan utför samma operation med naturliga medel som vinäger och bikarbonat. Men har du någonsin rengjort diskmaskinens dörr? Faktum är att för att säkerställa optimal rengöring är det också nödvändigt att ta hand om korrekt rengöring av dörrtätningarna, som ofta tenderar att samla på sig fukt- och smutsrester med åtföljande spridning av mögel och bakterier. Lägg en trasa fuktad med vinäger på alla packningar, rengöringen kommer att bli komplett.

3. Skärbräda

3. Skärbräda

Pixabay

Köksskärbrädor är mycket användbara redskap när vi ska tillaga våra måltider. Det är dock inte alla som vet att det finns en specifik teknik för att rengöra dem om vi inte vill riskera att förstöra dem eller kontaminera våra livsmedel med bakterier och smuts när vi använder dem. Eftersom de normalt är gjorda av trä kan dessa redskap faktiskt inte diskas i diskmaskinen, eftersom de skulle kunna skadas i förtid och samla mögel och bakterier på grund av ackumulering av restfuktighet. Då är det bättre att strö salt över dem och gnugga med en halv citron, skölj sedan noggrant med vatten.

4. Mikrovågsugn

4. Mikrovågsugn

Air fans/Wikimedia Commons

Mikrovågsugnen, liksom alla andra apparater vi använder varje dag i köket, måste rengöras regelbundet för att alltid garantera maximal funktion. Sätt i en skål full med vatten och vinäger och värm i 2 minutermaximal effekt.

5. Bestick

5. Bestick

Pixabay

Den stora bekvämligheten med diskmaskinen är möjligheten att diska tallrikar och bestick snabbt, exakt och utan ansträngning, men vissa föremål kan skadas i diskmaskinen och bland dessa har vi besticken. Faktum är att dessa redskap tenderar att bli matta när de diskas i diskmaskinen och bör därför hellre diskas för hand med varmt vatten och diskmedel.

Advertisement

6. Handtag och knoppar

6. Handtag och knoppar

Pixabay

Hur många av er har rengjort dörr- och garderobshandtag och knopparna minst en gång? Kom ihåg att dessa föremål kan sprida bakterier, varför det är viktigt att desinficera dem med jämna mellanrum. Allt du behöver göra är att blanda 500 ml vatten med en sked bikarbonat till vilket du lägger till 25 droppar eterisk olja av lavendel och 25 droppar eterisk olja av tea tree. Använd den sålunda erhållna blandningen för att rengöra knoppar och handtag, de blir helt rena och sanerade.

7. Soptunnan

7. Soptunnan

Pixabay

Just på grund av sin funktion måste soptunnan rengöras regelbundet, minst en gång i veckan. Använd en lösning av vatten, vinäger och citrusskal eller bikarbonat.

Advertisement

8. Handdukar och kökshanddukar

8. Handdukar och kökshanddukar

Pixabay

Användning av sköljmedel rekommenderas inte vid tvätt av handdukar och kökshanddukar, särskilt när de är av frotté, eftersom sköljmedlet lägger sig inuti tygerna, gör dem hårda, fångar smuts och minskar deras uppsugningsförmåga. Byt ut sköljmedlet mot 100 ml vit vinäger.

9. Bakplåtar

9. Bakplåtar

Not-Kristin/Reddit

Rengöring av plåtarna kan vara mycket svår, särskilt när smutsen blivit ingrodd. Bered en rengöringspasta av 200 g bikarbonat utspätt i väteperoxid. Du kommer att få spektakulära resultat.

Advertisement

10. Shoppingkassar

10. Shoppingkassar

clisfun/Reddit

Återanvändbara shoppingkassar är mycket användbara för att spara resurser och undvika överdriven användning av plast, men låt oss komma ihåg att eftersom de alltid är i kontakt med mat och med olika ytor på gator och i butiker, måste de rengöras regelbundet. Om bomullspåsarna lätt kan tvättas i tvättmaskinen måste de i annat material istället rengöras med en fuktig disksvamp och bikarbonat.

Rengör du dessa föremål ordentligt?

Advertisement