Ladda diskmaskinen: vilket är rätt sätt? 8 användbara tips

av Hilda Maria Morgan

02 April 2023

Ladda diskmaskinen: vilket är rätt sätt? 8 användbara tips
Advertisement

Diskmaskinen är utan tvekan ett av de bästa tidsbesparande hjälpmedlen för alla som har att göra med att ta hand om ett hem, speciellt för de som har en stor familj eller gillar att ha många gäster till middag. All tid som en gång ägnades åt att rengöra tallrikar och disk vid flera tillfällen om dagen, är faktiskt numera reducerad till de minuter som behövs för att ladda och starta diskmaskinen, som sedan sköter disken åt oss så att vi kan ta hand om andra sysslor eller våra intressen.

Men är vi säkra på att vi verkligen känner detta dyrbara hjälpmedel och det bästa sättet för att få den att fungera? Svaret är inte så självklart, tyvärr: om man inte laddar den med vederbörlig uppmärksamhet kan vi faktiskt i slutet av disken bli tvungna att rengöra allt från fläckar av vatten, diskmedel eller smuts. Varje modell är unik, men när man laddar en diskmaskin är det viktigaste att tänka på att spolarmarna måste vara fria för att kunna sprida vatten jämnt över hela smutsdisken.

Nedan föreslår vi 8 användbara tips för en perfekt laddad diskmaskin utan otäcka överraskningar i slutet.

Advertisement
Ladda diskmaskinen: vilket är rätt sätt? 8 användbara tips - 1

1.       Studera: det första, grundläggande steget är att lära känna vår hjälpreda grundligt. Även om alla modeller har samma grundstruktur, är det ändå tillrådligt att läsa vår diskmaskins bruksanvisning noggrant, för att förstå modellens specifika egenskaper såsom munstyckenas placering, tvättemperaturerna för varje program och det bästa diskmedlet.

2.       Diskmedel: det är underförstått att vi inte kan använda ett trivialt diskmedel, vilket skulle kunna förstöra vår apparat, men att välja det bästa diskmedlet är inte så enkelt. Faktum är att på butikshyllorna hittar vi idag oändliga variationer av diskmedel för diskmaskiner, från vätskor till tabletter, och kapslar och pulver. Varje modell fungerar bäst med ett specifikt diskmedel, vanligtvis listat på tillverkarens etikett. Ta reda på vilken typ som rekommenderas för din diskmaskin och använd endast det för bästa resultat.

3.       Endast lämpliga föremål: det kan låta otroligt men många föremål kan inte diskas i diskmaskinen. Allt antikt porslin riskerar till exempel att skadas irreparabelt av apparaten, liksom non-stick-grytor och stekpannor, redskap och skärbrädor i trä, vissa plastföremål eller de i metall som aluminium, tenn, mässing, gjutjärn och brons. De är bäst att diska för hand, om du inte vill tvingas byta ut dem i förtid.

4.       Prydlig laddning: en prydlig diskmaskin säkerställer bättre resultat, eftersom vattnet når all disk och klarar av att rengöra allt bättre.

a - Eftersom munstyckena sprutar uppåt till exempel, bör disken placeras med den smutsiga sidan nedåt och i mitten, så att de direkt träffas av strålen.

b - En för hög belastning leder också till överlappningar som hindrar vattnet från att nå hela ytan som ska tvättas. Kör hellre en extra maskin än en enda överfull som tvingar oss till rätta till efteråt.

c - Glas, koppar, små skålar och plastbehållare ska placeras i den övre delen, alltid vända nedåt.

d - Långa redskap måste placeras liggandes på sidan i den övre delen, medan allt bestick och korta redskap bör placeras i lämplig korg.

e - Tallrikar, kastruller, skålar och alla stora föremål ska placeras i den nedre delen och på sidan, så att de kan rengöras ordentligt, även dessa med den smutsiga sidan nedåt.

f - Om du har mycket smutsigt porslin, placera dem efter en blötläggning i det nedre stället, vilket säkerställer en noggrannare rengöring.

5.       Att tömma diskmaskinen: att plocka ut disken från diskmaskinen måste också utföras korrekt om vi vill undvika att slösa tid. Det bästa är att börja från det nedre stället så att eventuellt kvarvarande vatten i behållarna i det övre stället inte smutsar ner innehållet nedan.

6.       Tilltäppta munstycken: om, trots att du har följt alla tidigare regler, din disk ändå är smutsig när tvätten är slut, kontrollera munstyckena för att se till att de inte är blockerade av smuts eller kalkrester. Om vattnet är mycket hårt, tillsätt ett sköljmedel.

7.       Rengöring: även diskmaskinen behöver rengöras för att fungera som bäst. Genomför en månatlig tom tvätt på en hög temperatur med äppelcidervinäger eller vit vinäger och bikarbonat, det tar bort eventuella rester och dålig lukt.

8.       Slutligen, glöm inte filtret: var 3/6 månad, beroende på antalet dagliga tvättar, rengör det noggrant för att se till att det inte finns några blockeringar.

Nu är du verkligen redo att diska!

Advertisement