Hur mycket mögel är det i din madrass? Hur man upptäcker det och enkelt eliminerar det

av Hilda Maria Morgan

12 Oktober 2023

Hur mycket mögel är det i din madrass? Hur man upptäcker det och enkelt eliminerar det
Advertisement

Mögel är en organism från svampriket som kan täcka vilken yta som helst med sitt mycel och som förökar sig genom sporer. Det förekommer vanligtvis på vissa livsmedel, även om det i vissa fall odlas för framställning av vissa speciella ostar men också av vissa typer av antibiotika.

Förutom i mat förekommer mögel även på alla ytor i vårt hem, som trä, väggar och tyger, särskilt i gamla hus och i särskilt fuktiga områden. Om det inte stoppas när det bildas kan mögel orsaka olika problem, särskilt i våra luftvägar och det är därför lämpligt att bli av med det så fort de första spåren hittas.

Eftersom det är väldigt invasivt är det inte lätt att bli av med mögel, speciellt när du inte kan se det. Ett exempel är madrassen som kan utsättas för spridning av mögel utan att vi inser det. Det finns dock tecken som vi kan vara uppmärksamma på för att identifiera det i tid och för att enkelt utrota det innan vi måste byta madrass.

Låt oss tillsammans ta reda på hur du hittar dolt mögel i madrasser och hur du eliminerar det.

Mögel i madrassen: hur man känner igen det tidigt och förebygger det

Mögel i madrassen: hur man känner igen det tidigt och förebygger det

D4nte21/Reddit

Mögel på madrassen är ett problem som de flesta ignorerar trots att det är farligt för vårt välbefinnande. Den uppträder vanligtvis som vitaktiga, rosa eller svarta, fluffiga fläckar, men innan det når detta stadium går det igenom flera nivåer då man oftast inte är helt medveten om förekomsten av detta problem. Några tidiga tecken på mögel på madrassen är:

  • dålig lukt;
  • insekter och parasiter som lockas till madrassen;
  • uppkomst av oförklarliga, flerfärgade fläckar;
  • förekomst av mögel i andra delar av sovrummet.

Inspektera alltså din madrass visuellt för fläckar och skadedjur, lukta sedan på din madrass för stickande lukter och kontrollera slutligen alla områden runt din säng för tecken på mögel på möbler och väggar.

Mögel växer snabbt i mörka och fuktiga miljöer och om ditt sovrum har dessa egenskaper blir det tyvärr väldigt svårt att undvika att det bildas. Du kan dock uppnå bra resultat om du vädrar rummet ofta, täcker madrassen om möjligt med ett antimikrobiellt madrassöverdrag och utrustar ditt rum med en luftavfuktare.

Advertisement

Hur man tar bort mögel från en madrass

Hur man tar bort mögel från en madrass

DevotedSlave2310/Reddit

Om mögel redan har dykt upp på din madrass men bara finns på ytan kan du effektivt eliminera det på olika sätt, så länge du agerar snabbt. Rengör madrassen en solig dag, så att din madrass lyckas torka helt på några timmar.

  • Väteperoxid: ett av de mest använda medlen mot mögel, väteperoxid, är mycket effektivt för att ta bort mögel från madrasser. Kontrollera etiketten på din madrass innan du börjar, om den rekommenderar att du inte bleker madrassen måste du välja ett annat botemedel. Om inte, börja först genom att dammsuga madrassen på båda sidor. Förbered sedan en lösning av 3 delar varmt vatten och en del väteperoxid, som du sprayar direkt på mögelfläckarna och skrubbar med en nylonborste. Spraya en liten mängd av blandningen över hela madrassens yta och låt torka i solen, upprepa operationen en andra gång för att eliminera alla spår av sporer och bakterier och låt torka helt i solen.
  • Denaturerad alkohol: en annan produkt som är mycket effektiv för att eliminera mögel är denaturerad alkohol som måste blandas med varmt vatten i lika delar. Efter att du noggrant dammsugit madrassen på båda sidor, doppa en trasa i vatten- och alkohollösningen, vrid ur ordentligt och gnugga på fläcken med cirkulära rörelser. Skölj med en fuktig, väl urvriden trasa och spraya sedan med klädseldesinfektionsmedel. Låt torka helt i solen.

Vid ihållande mögel kan du prova kommersiella rengöringsmedel eller vända dig till en yrkeskunnig som kommer göra att din madrass blir så gott som ny.

Advertisement