14 användningar av väteperoxid som du kanske inte kände till ännu

av Hilda Maria Morgan

26 Mars 2023

14 användningar av väteperoxid som du kanske inte kände till ännu
Advertisement

Väteperoxid är känd för de flesta för sina antimikrobiella och antiseptiska egenskaper, vilket gör den användbar i första hjälpen-kit för behandling av ytliga hudsår. Användbarheten av denna produkt, produkt som är lättillgänglig på hyllorna i stormarknader och apotek, slutar dock inte där. Faktum är att dess egenskaper gör den till ett ekonomiskt och mycket effektivt alternativ till många kemiska rengöringsmedel som vanligtvis finns i våra hem.

Faktum är att vi kanske inte alla känner till att väteperoxid också används i kosmetika, eftersom den är effektiv för att eliminera hudfläckar, säkerställa korrekt munhygien och neutralisera dålig lukt, men vi kan också använda den till hushållsstädning.

Låt oss tillsammans upptäcka 14 alternativa användningsområden för denna billiga och extremt mångsidiga produkt.

Advertisement

1. Blekmedel till tvätten

1. Blekmedel till tvätten

Creativo

Om du har vita klädesplagg som behöver återställas till sin ursprungliga vithet kan du byta ut blekmedlet mot väteperoxid: häll i det direkt i tvättmaskinen precis som du skulle göra med blekmedel, resultatet blir bättre, du slipper fläcka tygerna och du kommer att förorena mindre. Väteperoxid är också ett utmärkt fläckborttagningsmedel för protein- eller vegetabiliska fläckar; applicera det bara på det drabbade området och låt det verka under 10 minuter innan du går vidare med en normal tvätt.

Advertisement

2. Kakelplattor och fogar

2. Kakelplattor och fogar

Creativo

För att ta bort smuts och mögel från kakel och fogar, särskilt i duschen och badkaret där de tenderar att ansamlas på grund av fukt, kan du använda en lösning som består av 2 delar bikarbonat och en del väteperoxid. De kommer att bli gnistrande rena på nolltid.

3. Saneringsmedel till disksvampar

3. Saneringsmedel till disksvampar

Creativo

Diskvampar är kända för att vara de smutsigaste föremålen i huset och även om de används för rengöring är de ofta en källa till bakterier och mögel på grund av att de konstant är fuktiga. För att säkerställa sanering vid varje användning och öka deras livslängd kan du efter användning lägga ner dem i en lösning av lika delar vatten och väteperoxid i minst 10 minuter.

4. Ta bort rost

4. Ta bort rost

Creativo

Rost kan också enkelt avlägsnas med väteperoxid: bilda bara en pasta genom att blanda natriumbikarbonat med några droppar väteperoxid och applicera det på det rostade föremålet, låt det verka i minst en timma, skölj sedan genom att gnugga om det behövs med en svamp. Prova det på arbetsredskap, leksaker och på badkars- och handfatskranar, du kommer att se att resultatet blir super.

5. Rengör speglarna

5. Rengör speglarna

Creativo

För rena och streckfria speglar är det naturliga alternativet till produkterna på marknaden väteperoxid: spraya det som det är på spegeln och torka med en pappershanddukar eller en mikrofiberduk.

Advertisement

6. Fräscha upp sängen

6. Fräscha upp sängen

Creativo

För en ren sömn är det viktigt att komma ihåg att rengöra madrassen med jämna mellanrum. För att göra detta, ta bort lakan och madrassöverdrag och dammsug innan du tar bort eventuella fläckar. För detta ändamål, förbered en lösning av lika delar vatten och väteperoxid, applicera den på fläckarna med en mjuk tandborste (en gammal tandborste fungerar bra). Låt det verka i 5 minuter och, om nödvändigt, upprepa operationen tills fläcken är helt borta. Se till att ta bort eventuell fukt genom att använda en hårfön innan sängen bäddas.

7. Rengör utemöblerna

Väteperoxid är också perfekt för rengöring av trädgårdsmöbler av plast eller metall. Blandat med vatten och bikarbonat kommer det att få alla dina möbler att se ut som nya igen.

Advertisement

8. Sanerad toalett

8. Sanerad toalett

Creativo

För att upprätthålla hygienen i din toalett, häll i lite väteperoxid varje vecka och låt det verka i 30 minuter innan du skrubbar med en toalettborste. Badrummet kommer att vara perfekt rent och sanerat utan att du behöver använda aggressiva och kemiska rengöringsmedel.

11. Ta bort vattenfläckar från granit

För att enkelt ta bort irriterande vattenfläckargranitytor, tillsätt några droppar väteperoxid till en halv kopp bikarbonat och bred ut den sålunda bildade pastan på ytan som ska behandlas. Ta bort efter 5-10 minuter med en fuktig trasa eller mjuk svamp och fläckarna kommer att ha försvunnit.

Advertisement

12. Desinficera luftfuktaren

Användningen av luftfuktare ger betydande fördelar för andningsorganen, men om de inte rengörs regelbundet kan de samla på sig smuts, mögel och bakterier. För att desinficera dem ordentligt, fyll den helt enkelt med en del väteperoxid och 4 delar vatten, låt verka i 30 minuter, skölj sedan och torka.

13. Rengör barnleksaker

Som allt annat i huset kan barnleksaker lätt samla på sig bakterier och smuts. Desinficera dem på ett perfekt sätt genom att spraya väteperoxid direkt på leksakerna eller genom att förbereda en blandning av lika delar vatten och väteperoxid och sänka ner alla leksakerna i den.

Advertisement

14. Vintage-aktiga metalliska finputsningar

Slutligen föreslår vi en möjlig användning för DIY-älskare. Om du vill skapa en vintage patina på föremål av järn eller järnlegering kan du skapa rost på några minuter med hjälp av några få ingredienser. Blanda 500 ml väteperoxid, 4 matskedar vit vinäger och 1 och en halv matsked bordssalt och sänk ner föremålet som ska rostas efter att du sprayat det med vit vinäger och låt det vila i blandningen i 5 minuter. Var noga med att arbeta på en ventilerad plats för att undvika att andas in ångorna från reaktionen, du kommer att se rosten dyka upp inom bara något ögonblick.

Kände du redan till dessa alternativa användningsområden?

Advertisement