Avloppet till diskhon: 2 vanliga ingredienser som aldrig borde hamna där

av Hilda Maria Morgan

07 Oktober 2023

Avloppet till diskhon: 2 vanliga ingredienser som aldrig borde hamna där
Advertisement

Hur ofta diskar vi porslin, matbehållare och annat i diskhon, även innan vi ställer in vissa av dessa föremål i diskmaskinen? Det är ett automatiskt steg i den dagliga rutinen i många fall, men det vi tömmer från tallrikar, kastruller, stekpannor och olika kärl ska inte alltid hamna i diskhon.

Vissa fasta rester samlas enkelt upp för att slängas i soporna, men vissa vätskor eller trögflytande ämnen hamnar i diskhons avlopp och kan i förlängningen skapa stopp. Särskilt två ingredienser är farliga i denna mening.

Advertisement

Detta bör aldrig åka ner i diskhons avlopp: matoljor

Detta bör aldrig åka ner i diskhons avlopp: matoljor

rawpixel.com

Den första ingrediensen är faktiskt en hel kategori: matoljor. Oavsett om det är de vi stekt med, eller den betydande mängd som finns kvar i ugnsformarna eller stekpannorna i slutet av tillagningen på spisen eller i ugnen, så får all den oljan aldrig hamna i avloppen, oavsett vilken typ det är.

I själva verket är det feta ämnen som vid kontakt med kallt vatten stelnar och orsakar blockeringar. Speciellt om fasta rester av olika slag blandas med dem. Blockeringen kan redan bildas direkt under avloppets mynning – och i så fall är det relativt enkelt att demontera allt och rengöra, eller först prova med huskurer baserade på ämnen som löser upp fetter; men andra gånger kan hindret bildas mycket längre bort ner, även inne i själva avloppen.

Vad kan man göra med använd olja? Vi bör ta för vana att hälla över den i plastbehållare och regelbundet lämna in den på återvinningscentraler eller på annat sätt slänga den enligt anvisningarna från din bostadskommun.

Advertisement

En mindre känd risk för avloppen: honung

En mindre känd risk för avloppen: honung

pxhere.com

Gott i tusen recept, men även honung kan vara skadlig för avloppen. Anledningen ligger i dess viskositet: även honung, på grund av sin konsistens, fäster vid avloppens väggar och dröjer sig kvar på platser där det kanske redan fanns rester, för att sedan skapa hinder.

Det finns dock en "positiv" sida: honung är avgjort mer löslig än olja, så om du av en slump råkar tömma en kopp, eller en behållare där det fanns honung kvar, i diskhon, kan vi ändå undvika att den ska fastna i avloppet genom att se till att smälta den ordentligt med varmt vatten. Om honung är väl upplöst i mycket vatten finns det faktiskt ingen risk för samma problem som man ser med oljan.

Kortfattat är regeln alltid att försöka se till att bara diskmedel och vatten hamnar i avloppen, och kanske komma ihåg några av standardprocedurerna för att hålla avloppen fria, baserad på varmt vatten, bikarbonat eller vinäger.

Advertisement