Höstblommor: 9 sorter för att göra din trädgård färgglad till vintern

av Titti Carlberg

29 Oktober 2023

Höstblommor: 9 sorter för att göra din trädgård färgglad till vintern
Advertisement

Höst, dags för fallande löv och kala träd? Ja, men inte bara: det finns flera växter faktiskt, som under denna årstid visar upp sig i alla sina färger, med blommor och frukter som inte går obemärkt förbi.

Det finns rosor som blommar igen, årstidens växter att fylla vaser och krukor med, och sedan buskar att överväga att plantera i trädgården för alltid, för att säkerställa ett spektakulärt resultat även under årets första kalla månader.
Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Japansk anemon (A. Japonica) för en förtrollande höstblomning

Japansk anemon (A. Japonica) för en förtrollande höstblomning

pickpik.com

Söt och nästan sagolik, japanska anemoner är bland de mest populära växterna att ha i delvis skuggade områden i trädgården. De fruktar inte kylan så mycket, så de kan odlas utomhus, kanske mulching runt kragen på växten för att bättre skydda den under de kallaste perioderna. De tappar vanligtvis sin blomma under vintern för att återuppstå med sina kronblad på våren.

Advertisement

Prydnadssalvia (S. greggii)

Prydnadssalvia (S. greggii)

David J. Stang/Wikimedia Commons

Vi känner till salvia som en ätbar, aromatisk växt, med vilken man kan smaksätta rätter och tillaga avkok. Det finns olika sorters (men inte bara) prydnadsväxter som har ett väldigt högt dekorativt värde. De älskar soliga lägen (minst 6 timmar om dagen), de växer snabbt och skapar buskar av löv som aldrig blir för stora, men med långa stjälkar som bär blommor i många färger.

Det finns olika familjer och många sorter: du behöver bara undersöka lite och hitta den som passar bäst för ditt klimat. De är ofta resistenta mot kyla, men vissa behöver skyddas på vintern.

Rudbeckia

Rudbeckia

FullDesadulation/Reddit

En stor, prålig och solig blomma som framförallt älskas av bin och fjärilar. Dessutom har den den stora fördelen att den står emot torka väl. Om du har en solig trädgård, prova då att odla den. Den kommer att fylla ditt grönområde med höga blommor, som liknar stora prästkragar med mörka pistiller och varma, glada gula kronblad!

Du kan också prova att odla dem i stora planteringskärl, men var alltid noga med att kontrollera jordens förhållanden ofta, eftersom jorden i dessa behållare tenderar att värmas upp och torka ut mycket tidigare än i öppen mark, eller tvärtom bilda vattenstagnationer.

Ros

Ros

pxhere.com

När du ska välja rosor, gör först lite research: varje växt vi ser har ett namn, en historia och väldigt specifika egenskaper. Genom att göra det, förutom att upptäcka en värld av variation, skulle du också få veta att många rosor återblomstrar och på hösten återvänder de för att skapa fantastiska landskap i parker och trädgårdar, men kanske med en mindre riklig mägd blommor än på våren.

Pensé eller Styvmorsviol

Pensé eller Styvmorsviol

Petar Milošević/Wikimedia Commons

Har du kantkrukor och planteringskärl till balkongen? Eller skålar att ställa i trädgården? På hösten kan du fylla dem med penséer: de är säsongsbetonade, även om några kanske dyker upp igen på våren. De är verkligen vackra att titta på och de behöver en solig plats, utan att utsättas för direkt solljus.

Advertisement

Rysk salvia

Rysk salvia

Commons Wikimedia

Den älskar solen, är väldigt rustik och tål både torka och kyla. Lika vacker som lavendel, perfekt för border eller för att strukturera rabatter, det är en flerårig växt att lita på: från vår till höst erbjuder den ett vackert spektakel.

Solros

Solros

Martin Vorel/libreshot.com

Vi förknippar den med sommaren, men den blommar även på hösten, så det är definitivt värt att överväga att köpa en. Vacker att se på, rolig att följa på dess ständiga sökande efter solen, den är också användbar för ekosystemet: när den tappar sina kronblad ska du inte ta bort blomman med fröna, eftersom den är nyttig mat för flera djur som förbereder sig för vintern. Och du kanske kan spara några frön för att få fler solrosor nästa år!

Advertisement

Gaura lindheimeri

Gaura lindheimeri

Pixabay

Gaura är också en blomma som blommar långt före hösten, ja redan i början av våren, men när den är på rätt plats, solig och med lämpliga temperaturer, fortsätter den att blomma fram till första frosten i den kalla perioden. De långa stjälkarna böjer sig i vinden, och blomställningarna älskas av pollinerande insekter. Ett fantastiskt tillskott till vilken trädgård som helst.

Callicarpa bodinieri

Callicarpa bodinieri

David J. Stang/Wikimedia Commons

Callicarpa är en perenn och en mycket motståndskraftig buske, som på hösten ger bär som är så ljust lila att man tror att de är falska:du kan inte låta bli att lägga märke till dem eller beundra dem! Bladverket tenderar att falla, så vi kan se det anta höstens färger, vilket skapar en fantastisk färgkontrast. Det finns sorter som förändras något på grund av bärens nyanser, i vissa fall är de mjölkiga, och på andra växter har bladen istället olika färger. En värld att upptäcka!

Vilken växt skulle du vilja ha i din trädgård för att färga hösten?

Advertisement