Handdukar och badrockar som alltid doftar gott? Här är några tips för att få den goda doften att hålla längre

av Hilda Maria Morgan

07 Oktober 2023

Handdukar och badrockar som alltid doftar gott? Här är några tips för att få den goda doften att hålla längre
Advertisement

När vi använder handdukar eller badrockar är det normalt att de förblir blöta och att de inte luktar perfekt som när vi precis tvättat dem. Det finns inget att säga om detta och det är givet att det är så, det som tvärtom inte är det, är den dåliga lukten som kan sitta kvar på tygerna även efter tvätt och när de förvaras i skåpen. Så, hur kan vi helt eliminera alla typer av dålig lukt och alla eventuella spår?

Låt oss försöka förstå det bästa sättet att tvätta och förvara badhanddukar på med enkla och praktiska gör-det-själv-metoder.

Advertisement

Varför luktar handdukar och badrockar illa trots att man tvättar dem?

Varför luktar handdukar och badrockar illa trots att man tvättar dem?

Marco / Zak/Flickr

När vi använder handdukar är känslan vi vill känna fräschhet, renhet och en god doft och det är synd att detta inte alltid speglar verkligheten. Många kan helt enkelt inte få sådana här resultat och det är, låt oss inse det, ganska frustrerande. Hur kan vi då säkerställa att våra handdukar alltid doftar gott?

Det första du kan göra är att efter varje användning förhindra att de är blöta för länge så att den dåliga fuktiga lukten tränger in i tyget. Det bästa är att lämna dem lite öppna och inte hoprullade på, eller det idealiska skulle vara att, om möjligt, placera dem utomhus för att vädra dem. Faktum är att den främsta orsaken till den dåliga lukten som kommer från handdukar, badrockar och tyger av olika slag är kopplad till ackumulering av fukt som orsakar spridning av bakterier och mögel. Det är just dessa som ser till att den rena och fräscha doften inte blir kvar bland textilfibrerna utan överskuggas av stanken.

Förutom att placera dem på balkongen när de väl har använts, eller i alla fall att vara noga med att vattnet inte stagnerar i tyget, hur kan vi annars undvika den här typen av besvär?

Advertisement

Hur man förebygger detta irriterande fenomen...

Hur man förebygger detta irriterande fenomen...

Pickpik

För att säkerställa att lukten inte blir en egenskap hos våra handdukar är det mycket viktigt att vara uppmärksam både under tvätt-, tork- och förvaringsfasen. Först och främst, när det är dags att tvätta dem – rekommenderar vi att inte använda dem överdrivet länge – vi kan försöka eliminera problemet med en förtvätt baserad på vinäger eller bikarbonat. I båda fallen räcker det med en halv kopp av produkten som läggs in in i tvättmaskinen innan du påbörjar tvätten.

  • Vinäger eller bikarbonat. Förtvätta med ett av dessa två element, eller med båda, men alltid i olika cykler, det är ett sätt att ge en första chock till de fuktpartiklar som finns i tygerna i handdukarna och badrockarna. I båda fallen råder vi dig att stoppa in den ena eller andra ingrediensen direkt i korgen eller tvättmedelsfacket. Den blekande och rengörande effekten de har kommer att se till att den dåliga lukten börjar lämna dina handdukar och, när det gäller vinäger, kommer den också att vara en utmärkt allierad som sköljmedel. När cykeln eller två cykler har avslutats, starta en normal tvätt med det tvättmedel du föredrar.

När denna fas har avslutats, häng handdukarna utomhus om möjligt, om du istället använder torktumlaren se till att först slå ur varje enskild handduk och sedan stoppa in den i maskinen: torkfasen kommer att gå snabbare och förhindrar tyget från att hålla kvar våta partiklar.

Var ska man förvara rena handdukar?

Var ska man förvara rena handdukar?

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Ett annat råd, för att övervinna detta irriterande problem, är att inte överanvända användningen av sköljmedel. I många fall hjälper det oss, men att använda en för stor mängd kan ha motsatt effekt och paradoxalt nog göra tyget mindre mjukt.

Låt oss inte glömma att förvara dem på en plats som är så ventilerad som möjligt. Att placera rena handdukar i skåp eller lådor som sällan öppnas och där viss fukt av denna anledning kan stagnera, vilket gör att mögel kan titta fram, är inte alls ett bra val. Bättre då att placera dem på en hylla utan dörrar.

Det handlar om små och enkla knep som hjälper dig i kampen mot den där irriterande dåliga lukten som dina handdukar skapar. Har det hänt dig i alla fall en gång att du varit tvungen att slänga några av denna anledning?

Advertisement