13 kreativa idéer för att återvinna gamla stekpannor

av Hilda Maria Morgan

06 Oktober 2023

13 kreativa idéer för att återvinna gamla stekpannor
Advertisement

Det finns inget hushåll där det inte finns minst en stekpanna för att steka grönsaker och många andra livsmedel: de är oumbärliga redskap i köket, som vi brukar använda regelbundet och därför konsumeras de. Även om man är mycket noga med att behandla varje material på bästa sätt, både genom att undvika repor med olika köksredskap och genom att använda rengöringsmedel som bevarar dess egenskaper under lång tid, är det oundvikligt att dessa föremål till slut slits ut.

Det kan finnas många anledningar, men vi kommer alltid till ett ögonblick då vi inte längre kan använda dem i köket, men det betyder inte att de måste slängas: om du vill prova på kreativ återvinning kan du göra fina dekorationer till ditt hem och till trädgården.

Advertisement

Från gammal stekpanna till rustik griffeltavla

En trevlig men också användbar idé är att förvandla stekpanor till svarta tavlor. De kommer att vara tillräckligt små för att inte ta upp för mycket väggutrymme, lätta att hänga upp och ge tillräckligt med utrymme för att skriva.

Advertisement

Måla helt enkelt stekpannan, efter att ha rengjort den perfekt, med färg med griffeltaveleffekt. Denna kan köpas färdig men kan även förberedas hemma genom att blanda lite pulvermassa för fogar med den valda färgen och på så sätt få olika färger!

Om du gillar idén att skriva på baksidan på utsidan bättre, går det bra det också – och kanske ger det till och med mer utrymme. Vilken form och storlek du än gillar... Välj sedan kritorna och du är klar!

Gamla kokkärl förvandlade till konstverk

Gamla kokkärl förvandlade till konstverk

RockOnMosaics/Etsy

Ett annat sätt för att återvinna gamla stekpannor på ett kreativt sätt är att förvandla dem till riktiga handgjorda dekorationer, kort sagt personliga konstverk! Du kan till exempel dekorera dem med en färgglad mosaik.

Om du är bra på att måla är det bara att använda din fantasi! Blommor, djur, landskap och allt du kan tänka dig, för dessa unika målningar. Lämpliga klistermärken kan också passa!

Advertisement

Och även barnen kan ha kul: eventuellt genom att skapa en fin scen med målad småsten, mitt emellan en tredimensionell målning och en mosaik.

Skadade stekpannor är fantastiska planteringskärl för suckulenter

Med tanke på deras funktion som kärl att laga mat i... Varför inte se till att de innehåller – utan tillagning! – något annat? Till exempel växter. Faktum är att du kan skapa en miniatyrträdgård med suckulenter inuti en stekpanna.

Advertisement

Man kan verkligen ha roligt i användandet av formerna och färgerna i de oändliga varianterna av suckulenter för att komponera riktiga levande mönster.

Och om du vill kan din stekpanna som används som kruka för suckulenter till och med hängas i trädgården.

Advertisement

Förvandla gamla stekpannor till väggur

Det är en av de mest populära och alltid uppskattade idéerna: gör om stekpannan i fråga lite, kanske genom att måla den, och förse dig sedan med ett kugghjul (du kan välja mellan många olika stilar), rita eller applicera siffrorna och du kommer att få en klocka i rustik stil.

Det är en idé som lämpar sig för att dekorera väggar möblerade i en rustik, lantlig eller till och med shabby chic-stil.

Advertisement

Andra idéer för återvinning av stekpannor

I trädgården skulle man kunna använda en gammal stekpanna som fågelbad, där de kan dricka i lugn och ro. Så länge den är installerad ovanför från marken där dessa djur känner sig trygga.

Och eftersom vi pratar om att måla och dekorera, varför inte göra det med temamotiv för olika tillfällen och högtider? Från Halloween till jul till påsk, det råder aldrig brist på idéer!

Har du hittat ett sätt att återvinna dina gamla kokkärl på?

Advertisement